Нямало данни за закриване на Комисията по досиетата

Нямало данни за закриване на Комисията по досиетата | StandartNews.com

София. Лансираните от седмици теории за закриването на Комисията по досиетата са само слух, обяви членът на комдос Екатерина Бончева пред бТВ. По думите й тази информация не е потвърдена и лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да отговори вярно ли е.

„Единственият, които застана по някакъв начин с името си по тази тема, беше лидерът на БСП Сергей Станишев. И аз се питам кога да му вярваме - когато 2006 година като член на тройната коалиция той и неговите партньори приеха Закон за разкриване на документите на Държавна сигурност, като тогава той изказа аргумента, че всички български граждани имат правото да разберат истината за Държавна сигурност и досиетата. Или пък преди една година, когато Станишев изказа мнението, че кой нормален човек се интересува от досиета", коментира тя.

Бончева изрази надежда, че „новините и слуховете за нашата преждевременна смърт са силно преувеличени".

Според нея комисията няма да бъде закрита, „най-малкото и защото вече сме част от една по-голяма европейска мрежа от подобни структури и това би дало лош знак на западните ни колеги".

В момента се повдига тази тема, защото продължаваме да се страхуваме да разберем цялата истина по въпроса и болезнено не искаме да се разделим с някои спомени относно стария режим, каза още Бончева.

По думите й досега Комисията е установила принадлежност на общо 8600 души и са обявени 7600, тъй като починалите по закон не се обявяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай