Няма празник без баница

Наложената се залива със захарен сироп

Няма празник без баница | StandartNews.com

Човек е това, с което се храни, учи Петър Дънов. Храната може да ни излекува или да ни разболее, казват мъдреците от Изтока.

Тайната на здравото тяло и силния дух е вечна мистерия, но ключът вероятно се крие не в новите технологии, а в забравените практики и биоритъм на прадедите ни. Човек се храни най-пълноценно, когато използва продукти от мястото, на което е роден, убедени са диетолозите. Сега магазините са пълни с всякакви деликатеси от цял свят. Родните луканки, суджуци, сирена и баници обаче по нищо не им отстъпват. За съжаление, много от уникалните български рецепти са запазени само в определени краища на страната ни. С други пък успяхме да пробием в Европа, като ги превърнахме в наша запазена марка. Трети ни ги откраднаха комшиите.

За празниците всеки ще иска да сложи най-хубавото на трапезата. Нека изберем българското, да подкрепим родните производители. Да си направим БГ Коледа.

Какво е празничната маса без баницата с късмети? Точно тя е царицата на трапезата и е чакана с нетърпение от малки и големи, за да види всеки какво го чака през новата година. В житницата на България домакините поднасят традиционната добруджанска наложена баница, която е много вкусна. Всеки може сам да си я приготви, твърди майсторът Тошко Няголов и предлага рецептата си.

За една тава с диаметър 32-34 см са нужни между 8 и 12 домашно точени кори, но може да се направи и с 1 пакет готови кори. "Разликата е в това, че готовите кори са по-сухи и по-тънки и баницата става по-ронлива", казва майсторът, като добавя, че най-добре тя става със свинска мас.

Нужните продукти са кори, 200-250 г масло или маргарин, 100 г олио, 250 г сирене, може да се добавят и чаша счукани орехи.

В добре намазаната тавичка се поставя кора. Ако е домашно точена - краищата й се изваждат навън, така че накрая да завият готовата баница. Кората се намазва с олио и масло и се наръсва с натрошеното сирене. Върху нея се слага следващата кора, която вече е изцяло в тавата, и се намазва с олио. После се поставя четвърта, която след намазването се наръсва със сирене и така се редува през кора. Ако решите да сложите и натрошени орехи, комбинирайте ги със сиренето. Слагат се късметите от дрян и накрая се завиват краищата на първата кора. Баницата се пече 15-18 минути в предварително загрята фурна на 220-230 градуса. Като се изпече, баницата се обръща и се връща за 2-3 минути във фурната. Докато се пече, се приготвя 150-200 г сладък сироп от захар и вода, с който се залива и завива с кърпа.

Знаете ли, че

Световният рекорд за най-дълга баница се държи от гръцки майстор от Серес. Тя е дълга 20 метра, широка 60 см и тежаща около 250 килограма. Направена е през лятото на 2008 г., когато в града се проведе първия фестивал на бугацу. Така се нарича правената по местна рецепта баница.

У нас също има традиция да се правят баници гиганти по площадите, но те не се вместват в изискванията на "Гинес", защото са колективно дело.

Преди 13 г. на пъпа на София с парчета бе сглобен дълъг над 500 метра деликатес. В навечерието на новата 2010 г. в Добрич бе приготвена 420-килограмова баница, нарязана на 2800 парченца. Кулинарният гигант бе замесен от 225 кг брашно, 460 яйца, 65 кг сирене, 40 кг маргарин, 35 литра олио и 6 кг сол. Баницата бе дълга 65 метра и беше доставена на площада с четири товарни микробуса. Тя бе приготвяна в продължение на шест часа от 15 майстори.

Кавърмата е специалитет от Добруджа

Добруджа е известна и със своята кавърма. За тавичка с посочения по-горе диаметър е нужен същият брой домашно приготвени кори или 1 пакет готови - 400-500 грама. Другите продукти са кофичка кисело мляко, олио или масло, щипка сол, 1-2 яйца и 50-60 мл газирана вода или лимонада. "За разлика от баницата, тук корите се поставят в намазаната тава и се набират като хармоника. Преди да се залеят със заливката, приготвена от добре разбитото мляко, яйца, сол и сода или лимонада, тавата може да се постави за около 2 минути в силно загрята фурна - на 220-240 градуса, леко да се подсушат корите и да придобият златист цвят. След това се изважда, залива се с приготвената смес и се пече 10-12 минути в загрятата фурна. Изважда се веднага от тавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай