Няма кой да погребе Пламена

Няма кой да погребе Пламена | StandartNews.com

Може да не съм бил прав, имам тумор в главата, защити се бащата изверг

"Може да не съм бил прав тогава, но това се случи и назад няма да се върне" - това каза пред журналисти 38-годишният Пламен Петров, който навръх Великден уби от бой 7-годишната си дъщеря. Извергът е направил самопризнания пред разследващите, стана ясно в съдебната зала. Русенският окръжен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Преди заседанието русенецът каза: "Донякъде знам, какво съм извършил. Имам много малко спомени". И не пожела да отговори какво го е провокирало да посегне на своята дъщеря: "Няма да ви обяснявам, там си е написано". В съда 38-годишният Пламен се яви със служебен защитник. Пред адвоката си заявил, че има тумор в главата. Защитата поиска да бъде настанен в психодиспансер, но стана ясно, че е назначена тройна експертиза, за да се установи психическото му състояние. Днешното решение на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред апелативния съд. Срещу Пламен е повдигнато обвинение за убийството на Пламена. Ако бъде признат за виновен, ще лежи в затвора не по-малко от 15 г. или до живот.


Няма кой да погребе 7-годишната Пламена от Русе, която бе убита от бой от собствения си баща навръх Великден. Първокласничката ще бъде изпратена със социално погребение. Разноските по последния й земен път ще бъдат заплатени от общината в Русе. След трагедията на Великден сестричката на Пламена остава под полицейска закрила. 4-годишнaта Десислава вече е настанена в социален дом "Надежда". Ако майката Деница Василева си я поиска, може да получи попечителство. Другият вариант за Деси е социалните да потърсят подходящо приемно семейство за нея. На този етап вторият вариант е по-вероятен, тъй като преди Нова ТВ Деница заяви, че няма пари да си прибере детето и се надява родителите й и брат й, които живеят в село Красен, да поемат грижите за него.

Не съм виждал сестра си от години

тя приказва неща, които не са верни", сподели пред Нова ТВ обаче вуйчото на децата. И каза, че с най-голямо удоволствие би се грижил за племенницата си, но няма как. Безработен е, майка му взима минимална заплата и едва свързват двата края.
Деница се оплака още, че дълги години е била психически тормозена от бившия си съпруг. "Видях го в полицията и му набих шамарите, но полицаят ме спря. После ме изкараха, защото иначе не знам какво щеше да му се случи", разказа Деница. Тя отрича да се е отказала от децата си и твърди, че при развода ги дали на Пламен Пенчев, защото нямала жилище. След раздялата се преместила в град Септември, където създала ново семейство. Дъщеричките си не е виждала почти година. "Искам да се разбере цялата истина за този психопат. Никой обаче не ми отговаря на въпрос защо се допусна това. Подавала съм жалби в полицията, но униформените ми казват, че не могат да се месят в работите на едно семейство. Е, явно трябва да се случи трагедия, за да се намесят!", вайка се тя.
Трагично загиналата Пламена

на 20 май трябваше да навърши 8 г.

Първокласничката издъхна след жесток побой - с ритници, юмруци и удари с тъп предмет, навръх Великден. Съседи шушукат, че двете деца ставали жертва на агресията на баща си, но сигнали за насилие не са постъпвали нито в полицията, нито в социалните служби, твърдят от институциите. Разследващите не изнасят подробности за събитията в блок "Мура" на черния Великден. Противоречиви остават слуховете за причината за нечовешкия гняв на 38-годишния баща в неделя. Една от версиите е, че се ядосал, защото детето шуми и не иска да чете. Съседи пък говорят, че го вбесили молбите на Пламенка да отиде на търлата и да хапне захарен памук. Традиционният пролетен панаир се провежда в градския парк на Русе. Запознати твърдят, че караницата е пламнала заради писани яйца. Хора от блока ги дали на детето, а бащата кипнал, че дъщеря му проси от комшиите. Затова той й се нахвърлил, разказват в русенския кв. "Здравец".

Пламен бе сприхав, но загрижен за дъщеря си

Директорът на ОУ "Васил Априлов", където учеше Пламена, Гергана Григорова, даде интервю за здравния журнал "Ехограф" (www.ehograf.info).

- Г-жо Григорова, подавали ли сте досега сигнал в Агенцията за закрила на детето при съмнение за домашно насилие над ваш ученик?

- Да. Миналата година. Тогава класната на Пламена беше класен ръководител на IV клас. Забелязала видими следи от побой върху едно от децата. Веднага сигнализира педагогическия ни съветник Деспина Василева, която при разговор с детето изясни, че е имало домашно насилие. Незабавно подадохме сигнал.

- Защо не подадохте сигнал и за Пламена?

- Защото не сме имали причина да го направим. Нито класният ръководител, нито някой от нас е забелязал следи от насилие по детето. Самата Пламена с поведението си по никакъв начин не е показвала, нито е споделяла, да е малтретирана физически вкъщи. Напротив. Жената, която живее с баща й, я водеше и взимаше всеки ден от училище. Бащата също показваше, по свой си начин, загриженост към дъщеря си. Когато преценеше, че детето му е засегнато по някакъв начин от съучениците, ставаше сприхав. Идваше в училище с нагласата да се саморазправя с другите деца, но след нашата намеса спазваше утвърдения ред. Имаше респект към училището. Малко или много, това настрои останалите родители срещу него, затова около Нова година взехме решение да преместим Пламена в друга паралелка. Там се чувстваше добре и проблемите престанаха. Не може да не прави впечатление както на класния ръководител, така и на всички нас, че въпреки трудното си социално положение бащата и жената, с която живее, се стараеха да не я лишават от нищо, необходимо му за училище - тетрадки, химикали, моливи.

- Отличаваше ли се Пламена от останалите?

- Отличаваше се дотолкова, доколкото имаше затруднение със зрението. Някаква форма на астигматизъм. Класната е разговаряла с бащата да включим Пламена в специална програма към училище, тъй като разполагаме с апаратура и ресурсен учител. Това беше отложено за малко по-късен етап. Въпреки проблемите с очите, Пламена усвояваше учебния материал. Можеше да чете и пише. Нямаше неизвинени отсъствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай