Няма да натискат за евтин Великден

Искаме по-ниски цени, но не можем да задължим магазините, каза земеделският шеф

Няма да натискат за евтин Великден | StandartNews.com

София. Държавата няма да натиска хипермаркетите да свалят цените на агнешкото и яйцата за Великден. "Правителството не може да изиска от търговските вериги да направят намаления", отсече земеделският министър Иван Станков пред БНТ.

По нареждане на премиера Марин Райков преди 4 дни Станков и икономическият министър Асен Василев поискаха народни цени за големия християнски празник. Те обявиха кампанията в Пловдив, където уважиха първата среща изложение в подкрепа на българския бизнес.

"Проведохме една среща в Пловдив с големите търговски вериги, на която ние им подсказахме, че евентуално намаление трябва да има. Ние обаче не можем да ги задължим да го въведат", призна земеделският министър. Това обаче не означава, че веригите не могат да пуснат промоции на великденските стоки.

Кабинетът на Бойко Борисов се бе захванал да прави хайки преди празниците заради надути цени на храните. Дори миналата година Генерала и финансовият министър Симеон Дянков обикаляха пазарите, за да видят лично как се движат надценките на яйцата.

Станков бе категоричен, че аграрното ведомство ще работи за по-добра комуникация между производители, прекупвачи и търговци. Така той коментира споровете между големите хипермаркети и земеделците. "Ние се интегрирахме с Европа, но в България сме напълно дезинтегрирани. При нас трудно се случва да успеем да изградим кооперации, съюзи, които да обменят информация помежду си и да си сътрудничат", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай