Няма да повярвате! Ето какво гласи първото писмено изречение в света

Предметът с размери едва 3,5 на 2,5 сантиметра е намерен още през 2017 г.

Няма да повярвате! Ето какво гласи първото писмено изречение в света | StandartNews.com

Няма да повярвате. Най-старото изречение в света на първата позната азбука е заклинание  срещу въшки. То е инкрустирано е върху гребен от слонова кост на древноханаански език. Това съобщава сайтът „Площад Славейков”, разказвайки подробно историята на откритието.

Надписът върху гребена е забелязан в края на 2021 г., години след като предметът е открит от археолозите.

Гребен от Бронзовата епоха е доказателство, че човечеството се бори с въшките от хиляди години и дори богатите семейства не са били подминавани от проблема. Заклинание срещу тази напаст е най-древното изречение в света, обявиха археолози от Еврейския университет в Йерусалим. Написано е върху гребен от слонова кост на древноханаански език, най-старата позната азбука на човечеството, използвана за пръв път преди около 3800 години.

Изречението гласи:   „Нека този бивник прогони въшките от косата и брадата“.

Поради липса на повече данни от периода, се смята, че това е най-старото известно изречение на човечеството на първата позната азбука, пише „Гардиън“.

Предметът с размери едва 3,5 на 2,5 сантиметра е намерен още през 2017 г. при разкопки на територията на библейския град Лахиш, вторият град по важност в Юдейското царство. Надписът на гребена, забелязан чак през декември миналата година, е написан в стила, който характеризира най-ранния етап от развитието на азбуката, разказва доктор Даниел Вейнстъб пред „Таймс ъф Израел“.

 „Това е първият пример за ханаанска писменост, открит в Израел. Гребенът е доказателство, че ханаанците са използвали азбуката във всекидневието си преди около 3700 хиляди години. Това е епохално откритие, свързано с историята на развитието на човешката писменост – каза Йосеф Гарфинкел, професор в Еврейския университет в Йерусалим. – Надписът е много човешки. Имаме гребен и пожелание върху него въшките да изчезнат от косата и брадата. В днешно време има всякакви спрейове и съвременни лечения и отрови, но в миналото не са разполагали с тях.“

Опитите да се установи точната възраст на предмета чрез въглеродно датиране са се оказали безплодни, разказват учените, но предположенията им са, че е от около 1700 г. пр. Хр. Гребенът носи белезите на времето, двустранен е – от едната страна е използван за коса, а от другата, където зъбите са по-плътно наредени, е бил предназначен за брада. Допълнително доказателство за предназначението му идва след микроскопско проучване, което показва останките от половинмилиметрови ларви на главови въшки.

Материалът на гребена говори за заможен собственик, който е можел да си позволи вносна стока. Слоновете не са били разпространени в Ханаан по онова време, уточняват експертите.

На територията на Ханаан са живели различни народи от западносемитски произход, много от които са били покорени от еврейските армии в края на второто хилядолетие пр. Хр. след оттеглянето на египтяните и хетите от региона. Финикийците и други представители на ханаанските народи са изиграли ключова роля във формирането на всички съвременни азбуки, смятат историците, а първата азбука е създадена около 1800 години пр. Хр. от семитските народи, които са били запознати с египетската писмена система.

Известна като ханаанска азбука, системата се използва в продължение на стотици години, особено в Левант, и е стандартизирана от финикийците в древен Ливан. Превръща се в основата на древногръцкия, латинския и повечето съвременни езици в Европа днес, отбелязва Кристофър Ролстън, професор по северозападни семитски езици в университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ.

Източник: „Площад Славейков”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай