НСА си връща спорен терен в Несебър

НСА си връща спорен терен в Несебър | StandartNews.com

София. Националната спортна академия (НСА) трябва днес принудително да влезе със съдия-изпълнител във владение на терен в местността „Акротирия", Несебър. Действията са вследствие на решение на Върховния касационен съд относно построяването на четириетажен хотел на плажната ивица върху терен на Академията.

„Беше ни отнето със сила владението. Сега трябва да си възстановим имота, но проблемът е, че вече върху него има нещо построено", обясни в ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев пред бТВ. Под възстановяване във ВУЗ-а разбират събаряне на хотела, ако съдът постанови подобни действия.

Делото обаче не е спечелено срещу реалния собственик на имота - фирма "Империал бул тръст" на общинския съветник от Несебър Георги Георгиев и на архитект Калин Тихолов.

"С наши средства започнахме изграждането на път, който да осигури достъпа на студентите до ке"я, заяви инвеститорът на обекта Георги Георгиев пред БНР. Той не смята да допусне поставяне на ограда до имота. "Адвокатите ми работят по този казус и всеки момент ще внесат документите, които са нужни. В скоро време сигурно ще заведем отново дела. Те спорят за някакъв владелчески иск, те нямат документ за собственост. Това което говорят, че ще събарят сгради, огради, това не може да стане", поясни Георгиев.

47 апартамента от жилищния комплекс вече са продадени на чужди граждани.

НСА трябва да влезе във владение днес в 11.00 часа със съдия-изпълнител. Според адвокат, който представлява част от собствениците на съседни терени, обаче Академията няма никакви права, тъй като не е владетел, а държател. Димитър Статев каза още, че събаряне на хотела не стои на дневен ред.

Скандалът за имота избухна на 11 април 2012 година, когато се стигна до сблъсъци, след като студенти се опитаха да спрат багерите.

Малко след това бизнесмен от Несебър купува земята, за която от НСА разбират след завеждането на делото и чакат съдът да определи правата на реалния собственик. Така казусът остава неизяснен.

Днес вече на терена има построен четириетажен хотел, който е на самия бряг и в него са продадени апартаменти. Сградата блокира достъпа на НСА до спортните съоръжения и затруднява учебния процес, алармират от учебното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай