Новите магистрати без заплати

Новите магистрати без заплати | StandartNews.com

София. Назначаването на нови съдии и прокурори се бави въпреки наличието на достатъчно свободни работни места в съдебната система, алармираха кадровиците от Висшия съдебен съвет.

Причината е в орязания бюджет на съдебната власт. За първи път от 2011 година насам от ВСС направиха конкурси за избор на магистрати и запълване на свободните щатни бройки. Липсата на средства обаче блокира назначаването им на работа, тъй като на практика те трябва да работят без пари. "Обявихме конкурс, защото законът ни задължава, но няма средства, с които да се плаща.

Сега хората са назначени, но без заплата и на практика излъгани. Не може да искаме качествена и бърза работа на съдебната система, а да няма средства", коментира пред "Стандарт" председателстващият ВСС Соня Найденова, след провала на очакваната визита на министър-председателя Пламен Орешарски. Премиерът, който трябваше да посети кадровиците, за да обсъдят проблема с орязания бюджет за догодина, не отиде. Причината за отлагането на посещението му бе друга важна среща - тази с шефа на "Газпром" Алексей Милер, която продължи над 4 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай