Неделя,

Нови системи ще съобщават за наводнения по Дунав

От: Failed to load user -
1139
Нови системи ще съобщават за наводнения по Дунав
A
A
A

Нови модерни системи за наблюдение на нивата на река Дунав ще подпомагат бързите реакции при наводнения, предаде бТВ. Девет нови станции ще събират автоматично данни за водните нива и времето, а информацията ще бъде достъпна и в интернет. Както корабите по реката, така и екипите на Гражданска защита ще могат да ползват информацията.

Модерните системи са разположени във Видин, Ново село, Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра, като ще бъдат свързани онлайн с изграждащия се Речен информационен център в Русе, който ще отговаря за подаването на данните към корабоплавателите.

„Целта на тези станции е да набират метеорологичната обстановка по река Дунав, включваща всички компоненти, хидроложката обстановка, в това число нивото на водата, температура на въздуха и водата, за вятъра скорост и посока, слънчево греене", разказа изпълнителният директор на Агенция за поддържане и проучване на река Дунав-Русе Георги Георгиев.

До този момент в българския участък на реката бяха налични едва шест станции, а информацията се набираше ръчно и не обстойно. Към агенцията са работели 4-5 наблюдатели, които ръчно набирали информацията и трябвало да работят , като се спускат по бреговете на Дунав и при тежки зимни условия. 

Данните от новите системи ще се подават на ел-табла на брега на реката в деветте града, така че да се виждат и от преминаващите кораби.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички