Нова мания: ботокс партита

Моминските партита не са най-доброто място, където можете да се отдадете на импровизирани козметични процедури

Нова мания: ботокс партита  | StandartNews.com

Дами, внимавайте с бляна за вечна младост

До неотдавна гледахме с учтива ирония как по холивудските филми момичета се събират на ботокс партита, без да имат и грам необходимост от подмладяване. Бръчките на подобен вид хубавици дори не се виждат с невъоръжено око, но те са дълбоко убедени, че докато пият шампанско и чакат поръчания стриптийзьор, някой в бяла престилка може да извади спринцовка от лекарската си чанта и да боцка бузи и чела - едва ли не като част от шоуто и хайлайфния протокол на предсватбения купон. Не е зле въпросните госпожици да взимат пример от Кари Брадшоу и другите дами от "Сексът и градът", на които и за миг не им хрумва да се отдават на подобни масовки. Напоследък обаче манията - като всяка друга, прелетяла океана - влезе в дневния ред и на бг сбирки. И понеже нито един себеуважаващ се лекар няма да се "навие" да участва в подобни "бюти" вакханалии с неовладяеми в глезотиите си прекалили с коктейлите мацки, в играта се включва нечия козметичка.

"Първо - комбинацията от алкохол, ботокс и липса на задръжки може да се окаже пагубна", предупреждава д-р Ана Пейкова. Тя уточнява, че нормалната реакция на всяка жена, която иска да "изглади" бръчките, е да потъне в интернет, за да търси отговор на въпроса "Как да изглеждам по-млада?". Ето няколко препоръки. "Естетичният дерматолог или пластичният хирург могат да ви дадат най-правилните съвети - тяхната професия е именно здравословната борба със стареенето и корекциите на несъвършенства по кожата и тялото. Те ще ви съставят план от няколко стъпки. Не се опитвайте сами да направите график за процедури - защото при вашата приятелка или колежка "имали страхотен ефект" или понеже сте видяла нещо ново по телевизията. Всичко това може да се окаже дори противопоказно за вас. Интересувайте се от материалите, които ви инжектират, но не се опитвайте сами да давате оценка кои от тях са най-добри. Фармацевтичната индустрия се развива с бързи темпове и едва ли успявате да следите новостите адекватно. Информирайте се за противопоказанията и за страничните ефекти - основната идея е да сте здрави, красиви и естествени. Спазвайте стриктно нещата, които не трябва или трябва да правите след процедурите. Откажете се от вредните навици, които ви загрозяват - пушене, солариум, алкохол, недоспиване, прехранване и безконтролно излагане на слънце. Красотата изисква усилия и поемане на отговорност. И не на последно място - съхранявайте психичното и духовно здраве. Мислите и чувствата се изписват върху лицето ви и му придават съответното излъчване. Както казват класиците, красотата идва от вътре".

Да припомним, че ботоксът е "хранителен токсин" с положително въздействие върху мимическите бръчки - най-добре е да сложи, когато те все още са динамични, преди да станат статични като резки. Той релаксира мускула - това е открито случайно от очни лекари при третиране на кривогледство - и спира задълбочаването на линиите. Но не променя кожата като еластичност, тургур и ниво на хидратация. Трайността на въздействието му е от четири до шест месеца, докато се разгради напълно. По-малко известно е, че засега ботоксът е единственото ефикасно средство за така неприятното повишено изпотяване на длани, стъпала и мишници. То създава голям дискомфорт и тормози психиката. Спасението продължава от шест до осем месеца и не е евтино. Една от основните заблуди за ботокса е, че към него се привиква и че след прекъсване на използването му "нещата се влошават". Клинични проучвания през повече от 30 години опровергават това твърдение. Дори да спрете в един момент, кожата ще е в добро състояние, защото през времето, когато сте релаксирали мускула, бръчките са спрели да се задълбочават.

"Да припомним още нещо: поставя се най-често там, където най-лесно и безопасно могат да се блокират бръчките от прекомерното движение на мускулите - чело, гняв между веждите, зоната на очите. Ако сте пушач, след поставянето на ботокс няма да имате бръчки, но кожата ще сивее и ще изглежда без тонус", категорична е д-р Пейкова. Лицето ви няма да се превърне в неподвижна маска от ботокса, но внимание: ботулинът в по-големи количества води до ботулизъм. Ботоксът прави изражението меко и по-младежко - особено при хора с активни мускули и напрегната работа, които присвиват веждите си. Той ги повдига - добро първоначално решение за горните клепачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай