Нова криза с тока за Великден

Очакват рекордно ниска консумация в празничната седмица

Нова криза с тока за Великден | StandartNews.com

София. След като вече месец електроенергийната ни система се тресе от проблеми, се оказа, че най-лошото тепърва предстои. Въпреки изключително ниските товари, които отчита Електроенергийният системен оператор напоследък, критичното и още по-ниско ниво ще бъде достигнато между 1 и 6 май, сочат прогнозите на компанията.

Струпването на много почивни дни един след друг ще доведе до значителен спад в потреблението. През въпросния период се очаква дори да бъдат достигнати най-ниските товари по мрежата за цялата 2013 г., сочат прогнозите на ЕСО. Те ще бъдат дори по-ниски от абсолютният минимум към момента от 3003 мегавата, отчетен в 4 ч. на 11 март.

От една страна до това ще доведе затварянето на много офиси и предприятия. От друга се очаква доста нашенци да отидат да празнуват в чужбина.

До някаква степен в помощ на системата ще бъде фактът, че през това време няма да работи една от мощностите на АЕЦ "Козлодуй". На 22 април блок 5 се изключва заради планов годишен ремонт. Той ще продължи около месец, което ще разтовари мрежата с 1000 мегавата. След пускането му в края на май обаче проблемите ще се появят отново. Очаква се дори през летните месеци, когато потреблението се вдига заради климатиците, ЕСО да изпитва известни затруднения с баланса на мрежата. Причината е във ВЕИ-тата и особено във фотоволтаиците. През тази част от годината заради горещото време и многото слънце по обяд тези централи достигат пик в производството си. За да се балансират тези мощности, се използват предимно помпите на помпено-агрегатни ВЕЦ. Произвежданият от тях ток обаче е с по-висока цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай