Нова година с Веско Ешкенази в НДК

Нова година с Веско Ешкенази в НДК | StandartNews.com

Ученичката на Мирела Френи Федерика Ломбарди пее за първи път в България на 1 януари

Творби на Верди, Сен-Санси и Бизе ще звучат в зала 1

Меломаните ще са особено доволни още в първия ден на Новата 2016-а. Празничният концерт в зала 1 на НДК ще предложи на почитателите на хубавата музика брилянтни творби, въплъщение на страстния испански темперамент. При това изпълнени от красивото италианско сопрано Федерика Ломбарди и фестивалния симфоничен оркестър със солист Веско Ешкенази. В програмата, наречена "Духът на Испания", ще прозвучат премиерни за България произведения като песента "Тъмничарките" из сарсуелата "Дъщерите на Зеведий" от Руперто Чапи и рядко изпълнявани откъси из балета "Тривърхата шапка" на Мануел де Файя. Наред с наелектризиращия "Танц на огъня" и популярните и обичани от публиката творби като "Испанско капричио" от Николай Римски-Корсаков, любителите на класиката ще чуят и Болеро из "Сицилиански вечерни" на Верди, "Испански танц" от де Файя, Нavanaise от Сен-Санс, откъси от сюитата "Кармен" на Бизе, "Испания" от Шабрие.

Младата Ломбарди, ученичка на Мирела Френи, е лауреат на много награди, като една от най-престижните измежду тях е на академия Киджана в Сиена. Фестивалният симфоничен оркестър този път ще бъде ръководен от изгряваща звезда - младия испански диригент Хосе Луис Гомес.

Той привлича вниманието на света, когато печели първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Дьорс Шолти във Франкфурт през 2010-та. Веднага след това сензационно класиране и благодарение на наелектризиращата му енергия, талант и креативност, бързо следва покана за място на асистент диригент в Радиосимфоничния оркестър на Франкфурт - позиция, създадена специално за него. Гомес има диплома от Manhattan School of Music, Ню Йорк. Хосе е дирижирал и Радиосимфоничния оркестър на Хамбург за техния Новогодишен концерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай