Нов слух за НЛО в село Ключ. Кой е Киро Извънземният?

Извънземни няма, но селото си заслужава да се посети заради Самуиловата крепост

Нов слух за НЛО в село Ключ. Кой е Киро Извънземният? | StandartNews.com

 

Изтрещяването в държавата вече взима колосални размери, а хората тръгнаха повсеместно по врачки и екстрасенси. Като капак, отново се пусна слух, че сме споходени от НЛО.

 Десетки сайтове, в опит да разнообразят скуката около политическото надприказване по телевизиите, препечатаха появилата се в благоевградски медии информация, че извънземни отново са забелязани около петричкото село Ключ.

Последният случай бил само отпреди 20-ина дни. Селото нашумя в началото на 90- те години когато се местни хора обясняваха как видели  странна светлина и чудати същества.

„В момента сме свидетели на засилване на извънземните посещения, както беше преди 15-20 години. Старата история започва да се повтаря. Това едва ли е случайно", гласи препечатана информация. И още: „Случващото се в селото съвпадало с необикновено много подадени подобни сигнали от различни точки на света. Във Великобритания дори създали специална служба, която да изследва зачестилите сигнали за НЛО“.

За съжаление на всички любители на конспиративните теории, изтеклата информация не е вярна, не е и нова. В абсолютно същия вид тя е излизала периодично през годините - през 2008-ма, 2015-та и 2018-та година.

Източникът е местният чудак Кирил Якимов, по прякор Киро Извънземното. През годините той обогатява образа на пришълците, които кацали до боровата горичка, за да наглеждат хората. Твърди, че имали три очи, седем пръста, тяло като фолио и хобот вместо нос.   

Фантастичните му истории датират още по комунистическо време. Самият той разказва, че навремето ходил при Ванга, за да я пита какви са тези същества. Тя обаче не го приела насериозно. Нещо повече – когато милиционерите отишли при пророчицата със снимки, направени от Киро Извънземният, тя им казала, че не са истински. Тогава те го затворили, но след демокрацията отново излязъл на свобода. Решил да стане екстрасенс, но местните го обявили за луд и никой не му се връзвал.

Щом обаче се появи някой репортер в селото, Киро веднага му става гид и започва да го разхожда около местата, където са кацали извънземните. Това е и причината извънземната история на с. Ключ да не остарява.

Макар извънземни да няма в Ключ, селото заслужава да се посети.  То е на 20 км. югозападно от Петрич. Името произлиза от византийското име на клисурата Клейдион. Първата любопитна подробност е, че сега в него има около 300 къщи, но в тях живият над 1000 души на средна възраст…. 45 години.

През лятото има много туристи, особено на 20 юли, когато се прави курбан. Тогава може да се чуят изпълненията на прочутия тамбурашки състав, както и да се опита местната баница и вкусния специалитет – "топи манджа".

От Ключ започва маркирана пътека до вр. Тумба, а в околностите е уникалната пещера Ледника. По цялата местност наблизо има различни обекти, свързани с легендарната Беласишката битка през 1014 г., написани са подробности  къде са били разхвърляни костите на Самуиловите войници и къде са изваждани очите им.

На възвишението, наречено Самуилова крепост, е издигнат мемориалният комплекс на цар Самуил и войската му. Сърцето на царя спира да бие само 2 месеца след разгрома на армията му при  Ключ., където византийският император Василий II пленява хиляди негови воини, а после ослепява 14-хилядната българска армия, като на всеки сто души оставя по един едноок водач. Така византийският император си спечелва прозвището Българоубиец. Цар Самуил и неговото обкръжение успяват да се спасят, но той умира при вида на неговите ослепени войници. Първото българско царство съществува още четири години след смъртта му, при управлението на Гаврил Радомир и Иван Владислав, след което влиза в границите на Византийската империя до въстанието на Асен и Петър през 1185 година.

В комплекса-музей „Самуилова крепост” е изграден и монумент от 4 пилона. Със своите 25 метра височина те се виждат отдалеч. Комплексът е реновиран и реставриран, а най--интересно за децата е копието на покритите землянки, в които са живели воините -почти напълно вкопани в земята, облицовани с дървени трупи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай