Вторник,

Норките спасяват хората от коронавируса

От: Редактор -
Норките спасяват хората от коронавируса
A
A
A

Японски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия коронавирус в популациите на норките и е установил, че голяма част от новите мутации в неговата РНК намаляват степента на заразяване с Ковид-19 при хората.

Разпространението на коронавируса сред норките стана голям проблем за човечеството, тъй като в техните популации SARS-CoV-2 мутира бързо и след това може отново да се върне при хората.

Анализът на генома на тези щамове на вируса, които са широко разпространени сред норките, показва, че те или рядко заразяват човек, или въобще не се срещат при хората, пише доц. Томоказу Кониши от университета в префектура Акита в статия в електронната библиотека bioRxiv.

Доц. Кониши детайлно анализирал какви мутации се появяват в генома на коронавируса при попадането му в популация на норки.

Анализът показал, че в няколко региона на Европа вирусите сред норките и сред хората започват да се променят по различни еволюционни траектории, което постепенно направило първите по-слабо заразни и опасни за хората.

Експертът твърди, че щамовете, които в момента циркулират сред животните, не се срещат сред населението на Нидерландия и други страни, в които имаше заразени ферми на норки.

Щамовете, които се предаваха от хора върху норки и започнаха да се разпространяват в края на лятото, в момента почти напълно са изчезнали от популацията

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички