НОИ: От 1 декември започва издаването на уникални номера за болнични

НОИ: От 1 декември започва издаването на уникални номера за болнични | StandartNews.com

София. Регистрираните в НОИ лечебните заведения могат да получават уникални номера на болнични листове от 1 декември 2014 г. Това съобщава института на своя официален сайт. И уточнява, че това може да стане от съответните териториални поделения на НОИ или онлайн, чрез уеб приложение.

Със стартирането на Електронния регистър на болничните листове от 1 януари 2015 г., в който данните вече ще се подават по електронен път, издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки „Болничен лист за временна неработоспособност", ще бъдат невалидни, пише в съобщението на НОИ.

От 1 декември лекарите и лечебните заведения трябва да се регистрират като потребители на уеб услугите, предоставяни от НОИ. Те ще могат да заявяват и получават уникални номера на болнични листове онлайн, да подават данни, както и да тестват подаването на данни и получаването на справки от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им. От НОИ уточняват, че регистрацията се извършва чрез уеб приложение, достъпно през сайта на института. За целта лекарите, лечебните заведения и индивидуалните практики трябва да притежават валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП).

Лечебните заведения, които не са регистрирани в НОИ, от 1 декември ще подават заявление по образец (заедно с регистрацията на лечебното заведение) за получаване на уникални номера на болнични листове в териториалното поделение на НОИ по седалището си.

"За издаване на болнични листове след 1 януари 2015 г. задължително следва да се използва програмен продукт, разпространяван безплатно от НОИ или друг програмен продукт, отговарящ на функционалните изисквания, публикувани на интернет страницата на института. Те са предназначени за разработчиците на софтуер, използван от органите на медицинската експертиза и лечебните заведения и следва да се съобразят от тях при реализирането на функционалност за издаване на болнични листове и решения на лекарските консултативни комисии (ЛКК) по обжалването им", обясняват още от НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай