Нейнски: Няма пострадали българи на "Ататюрк"

Нейнски: Няма пострадали българи на "Ататюрк" | StandartNews.com

До този момент няма информация за пострадали български граждани при атентата на летището „Ататюрк" в Истанбул. Това потвърди тази сутрин  българският посланик в Турция Надежда Нейнски пред Нова телевизия. 

„До този момент няма информация за пострадали български граждани. Не са ни търсили за съдействие през нощта", каза тя. Нейнски коментира, че единствено около 2-3 часа четирима студенти, които са кацнали с полет в Истанбул, са се обадили в Генералното консулство и са потърсили съдействие.

„Били са настанени от властите в хотел, който не са можели финансово да си позволят. Човек от консулството им е помогнал да се настанят и да прекарат нощта в хотел, който е бил по техните възможности и им е съдействал", обясни тя. По думите ѝ, до този момент жертвите на атентата са нараснали до 36.

„Значително увеличаване от първоначалните данни. Тече полицейско преследване и в момента това е, което е съобщено", каза още Нейнски, допълвайки, че по информацията, с която разполага турското правителството е, че най-вероятно става дума за атентат на „Ислямска държава".

Посланикът ни припомни, че ситуацията в Сирия продължава да бъде много сериозна. „Политиката, която провежда Турция - „Ислямска държава" вижда в нея поддръжник на светското и на прозападното. Още повече, че Турция е член на НАТО. Тя е един от обектите, които напоследък при активизирането на „Ислямска държава" е с повишена опасност", заяви още тя. Надежда Нейнски допълни, че летище „Ататюрк" прави впечатление за добре охранявано. „Има постоянни патрули - полицейски и военни", аргументира се дипломатът. 

Повече за жестокия атентат на турското летище четете ТУК и ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай