Събота,

Невероятно! Може да живеем до 150 години, ето как

От: Редакция -
1755
Невероятно! Може да живеем до 150 години, ето как
A
A
A

Хората могат да живеят най-малко 130 години, а в някои случаи и 150, показва ново проучване.

То е базирано на медицински данни от повече от 500 000 доброволци, публикувано в списание Nature Communications. Според изследването горната възрастова граница за хората може да бъде някъде между 120 и 150 години.

Но някои учени смятат, че няма теоретично ограничение за продължителността на човешкия живот, пише bg-voice.com.

Рискът от смърт e нормално да се увеличава с възрастта. Авторите на новото изследване обаче установиха, че той спира да расте след определена възраст и спира с вероятността човек да умре следващата година, за което шансовете са 50 срещу 50.

„110-годишен може да си представи, че вероятността да живее още една година е същата като хвърляне на монета“, каза Антъни Дейвисън, професор по статистика в Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL), който ръководи изследването.

Въз основа на досегашните данни изглежда, че хората могат да живеят най-малко 130 години, но екстраполацията на констатациите предполага, че няма ограничение за продължителността на човешкия живот, заключава проучването.

Ето няколко съвета за дълголетие, които можете да следвате:

Балансирайте приема на храна с физическа активност – колкото по-активни сте, от толкова повече храна се нуждаете. Ако се движите по-рядко, винаги обръщайте внимание на порцията си и добавете колкото се може повече зеленчуци и плодове. Те са важни, за да останете здрави.

Може да ги приемате сурови, сушени, замразени или консервирани. Ако не знаете как да комбинирате, използвайте цветовете за ориентир, т.е. не яжте само зелена салата, добавете червена чушка или жълта камба.

Опитайте се да добавяте въглехидрати с всяко ядене – хляб, ориз, макаронени изделия, картофи или зърнени храни.

Протеинът е важен за създаването на нови клетки. Големи източници на протеин са сьомга, сардини, пъстърва, риба тон, свинско и телешко месо, яйца и ядки.

Поддържайте костите си здрави, като ядете поне по една кофичка кисело мляко на ден.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com