Невероятно! Ето как сънят вдига заплатата

Качеството на съня е от значение не само за личното здраве

Невероятно! Ето как сънят вдига заплатата | StandartNews.com

Невероятно, но факт. Сънят може да вдигне заплатата ви.

Качеството на съня е от значение не само за личното здраве. Учени откриват връзката между лошия сън и резултатите на хората на работа, съобщава CNET, цитирана от vesti.bg.

Проучване на Rand от 2016 г. открива, че само в САЩ  се губят 1.2 млн. работни дни на година, които са равни на 411 млрд. долара заради... сънливи служители.

Допълнителни анализи откриват, че и самите служители понасят загуби. Заради по-ниската си продуктивност те пропускат срокове, влошават работните си резултати и оценки. Съответно губят пари и дори потенциални повишения.

Данните показват, че хората, които спят по-малко от пет часа на нощ, губят 29% от продуктивността си.

Хората, които страдат от безсъния, губят между 58% и 107% в зависимост от сериозността на проблема.

Допълнитлено проучване на Университета на Сан Диего открива пряка връзка между по-високите заплати и доброто наспиване. Един час повече сън на седмица в краткосрочен план увеличава заплащането с 1.5% и с 4.9% в дългосрочен план.

Според анализ на Станфордския университет, недостигът на сън влияе отрицателно на времето за реакции, при това в някои ситуации може да е по-зле от алкохола.

Анализ на американския Национален институт за здравето, пък открива, че недоспиването влошава с 40% способностите на хората да запомнят и научават нови неща. Затова е важно човек да отделя достатъчно време за сън всеки ден, а не само преди важни събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай