Неофит: Всеки от нас има свой Ангел-пазител

Неофит: Всеки от нас има свой Ангел-пазител | StandartNews.com

София. "Ние вярваме, че всеки от нас има свой Ангел-пазител, който ни пази от падения, помага ни в носенето на житейския ни кръст, утешава ни в скърбите, спасява ни от беди и злощастия. Действайки чрез нашата съвест и нашето сърце, той ни предпазва от греха и съблазънта, помага ни да разпознаваме злото и да се борим с изкушенията. Затова и на всяка богослужба се молим: "Ангела мирна, верна наставника, хранителя душ и телес наших у Господа просим!"

С тези думи патриарх Неофит се обърна към православните християни за Архангеловден. Патриарх Неофит отслужва Св. Литургия в храм "Св. Неделя" за празника.
Днешният празник сякаш разтваря пред нас Небето и ни въвежда в света на безплътните сили – светите ангели Божии, които живеят в духовния свят, съпътстват ни в нашите делници, пазят ни и ни помагат, и съучастват с нас в тайнствата на Църквата, каза още той.

Всичко добро в нас: светла мисъл, чисто движение на сърцето, порив към молитва, склонност към покаяние, стремеж към добродетелен живот и дела на милосърдие, се ражда и извършва по внушение на незримия ни Ангел Пазител. Когато той ни вижда да вървим по спасителния път, всячески се старае да ни ободри и да ни утвърди в него. Ако се отклоняваме от пътя на спасението - проявява трогателна загриженост, за да си спомним Бога, да дойдем в себе си (Лука 15:17) да се завърнем към любящите и всепрощаващи обятия на Отца ни! Когато, увлечени от светската суета, падаме в грях, Ангелът страда за нас, като моли Бога да бъде милостив към нас и ни даде благодатни сили да претърпим изкушението и в същото време не престава да подбужда съвестта ни към покаяние", каза патриархът.

Понякога се питаме, защо така често падаме и търпим бедствия в житейския си път, защо ангелът-пазител не ни предпазва? Това е така, защото ангелите са същества духовни и тяхното въздействие върху човека е духовно. Колкото повече човек в своите постъпки се ръководи не от плътски въжделения, а от просветените с евангелските истини разум и съвест, толкова по-способен става той към по-близко общение с Небесните Сили и толкова повече се ползва от тяхната невидима закрила, напътствия и помощ. Ако живеем не по дух, а по плът, като прилепяме сърцето си към чувствени предмети и удоволствия, като прекарваме голяма част от времето си в суета, ние не можем да се въздигаме с душите си към духовния свят и да влизаме в общение с Бога и Неговите служители – безплътните ангели," заяви патриарх Неофит.

Той добави, че хората, които са способни да управляват себе си, следвайки неотклонно Словото Божие, са единици. "Наричаме ги святи. А на нас, грешните хора, на които силите не достигат, за да се спасим, Бог ни е дал неведома сила, която присъства редом с нас – ангелът Божий. В трудните моменти от живота ни можем да се обръщаме към своя ангел, към тази сила, която присъства реално в този свят, макар да не принадлежи към него, та да изпитаме, което е благоугодно Богу, и да не участваме в делата на тъмнината. Тогава ние придобиваме духовно зрение и сила, ставаме способни за жертвено служение на Отечеството и ближните. Нека Господ ни помага и занапред да коригираме нашето поведение, мисли и дела, като не само вярваме в битието на ангелите Божии, а и молитвено ги призоваваме да подкрепят духовните ни и телесни сили, и да ни помагат да вървим неотклонно и без униние по пътя на спасението. Амин", завърши словото си патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай