Неофит носи розово масло на Вартоломей

Отлагат визитата на патриарха в Сирия заради конфликта

Неофит носи розово масло на Вартоломей | StandartNews.com

Малък съд с оригинално розово масло и домашен иконостас с изображение на Св. цар Борис Покръстител. Това са подаръците, които Негово светейшество Неофит ще занесе на вселенския патриарх Вартоломей, научи "Стандарт" от синодални източници. Главата на Българската православна църква ще е в Истанбул от 20 до 23 септември. Това ще е първата от т. нар. мирни визити, които всеки новоизбран прави на останалите патриарси по йерархичността в диптиха на църквите. На първо място в него е вселенският Вартоломей. Следват Александрийската патриаршия в Египет и Антиохийската в Сирия, но заради размириците в Арабския свят е малко вероятно Неофит да посети Теодор II в Кайро и Игнатий IV в Дамаск. Засега само Вартоломей е поканил българския патриарх. Възможно е да има нова среща с руския Кирил, тъй като визитата в Москва в края на юли беше по друг повод - за 1025-годишнината от кръщението на Русия.

В делегацията за Истанбул са митрополитите Йосиф на САЩ и Амвросий Доростолски, главният секретар на синода епископ Наум, викарият на патриарха епископ Йоан и архимандрит Дионисий. Любопитен детайл е, че дядо Амвросий в момента е и.д. владика на овдовялата Варненска епархия. А Наум е сред основните претенденти за креслото на покойния дядо Кирил.

Иконостасът за Вартоломей още се изработва. А розовото масло ще е в малък съд, наречен конкума. То е знаков подарък, тъй като целият православен свят го ползва на мирото. БПЦ като автокефална също има право да вари миро. Последно това се случи през 2009 г. 100-те литра бяха осветени в храм "Св. Александър Невски" от покойния патриарх Максим и се ползват и до днес от всички храмове в страната за миропомазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай