Неофит даде орден на Гиньо Ганев

Неофит даде орден на Гиньо Ганев | StandartNews.com

"В ръката на Господа е властта над земята и потребния човек. Той навреме ще се въздигне върху нея". С тези думи Негово Светейшество Патриарх Неофит се обърна към Гиньо Ганев, връчвайки му църковния орден "Свети Йоан Рилски" първа степен.

Отличието бе дадено по решение на Светия Синод на БПЦ за неговите заслуги за възстановяването единството на Българската православна църква и укрепването на нейния авторитет чрез законодателни инициативи и публично заявени позиции. Конкретният повод за награждаването на Гиньо Ганев е 25-тата годишнина от приемането на Конституцията от 1991 г., с която се гарантира свободата на вярата на българските граждани и се утвърди Източното православие като традиционно вероизповедание за България.

В ответното си слово "човекът парламент" заяви, че възприема това отличие не като награда за минали заслуги, а като награда, която трябва да бъде заслужавана всеки ден. "Всеки човек, а още повече един политик, управляващ, законотворец и общественик трябва да има само една единствена зависимост - зависимостта от Създателя, от Бога - Който е Любов - пред Когото са мислите, намеренията и делата ни", каза Гиньо Ганев.

Събитието събра в Синодалната палата председателят на 39 народно събрание проф. Огнян Герджиков, бившият депутат и вносител на Закона за вероизповеданията Борислав Цеков, адвокат Тодор Батков, председателят на Форум "България - Русия" Светлана Шаренкова. На церемонията присъстваха и митрополитите Дометиан Видински, Григорий Търновски, Николай Пловдивски, Йоан Варненски и Великопреславски, Серафим Неврокопски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай