Нео на 50

Нео на 50  | StandartNews.com

Киану Рийвс навърши 50 години, а за него подобен юбилей не изглежда ни най-малко стряскащ: той е от актьорите, които изглеждат вечно млади и годините не оставят отпечатъци върху лицето му. Рийвс е от най-скромните и благородни звезди на Холивуд, отказва да живее охолно и често дарява огромни суми от хонорарите си всякакви каузи. Личният му живот пък е пълен с трагедии, които само човек със силен характер като неговия би могъл да преживее. Ето кои са най-важните факти и цифри от биографията му.

Роден е на 2 септември 1964 година в Бейрут, Ливан.

Кръстен на чичо си Хенри Киану Рийвс, името му означава "прохладен планински бриз" на хавайски.

Израства в проблемно семейство - баща му е арестуван, когато актьорът е едва на 12, а майка му се прехранвала като стриптийзьорка.

Родителите му се развеждат, а Киану се мести в Канада, където сменя няколко доведени бащи.

На 16 години сключва договор за участие в реклама на "Кока-Кола". Тийнейджърът Рийвс изиграл състезателен колоездач, чийто хъс за победа излиза наяве с помощта на газираната напитка.

В гимназията Рийвс изпъквал повече в хокея, отколкото в науките, тъй като неговото образователно развитие било променено заради дислексия. Той е бил успешен вратар в една от гимназиите, които той е посещавал. Неговият отбор му дава прякора "стената" и го определя като най-ценния играч.

Рийвс започва своята актьорска кариера, когато е на 9. Той се появява на сцената в представлението "Проклетите янки". На 15 години играе роля в пиесата "Ромео и Жулиета".

Първата филмова роля на Рийвс е в хокейната лента на Роб Луи - "Млада кръв", който е филмиран в Канада. В него той играе вратар.

През 2001 г. вижда с очите си как умира приятелката му Дженифър Сайм, загинала в автомобилна катастрофа. Малко преди смъртта на момичето пък дъщеричката им се ражда мъртва. Оттогава насам звездата от "Скорост" не е имал сериозна връзка и не мисли за деца.

Той е единствената холивудска звезда, която не разполага със собствено имение. Или както казва: "Живея в обикновен апартамент и всичко ми е под ръка, не виждам смисъл от купуването на дом, който ще е полупразен".

По-малката му сестра се разболява от левкемия, а той дарява 70% от своя хонорар за ролята в "Матрицата" за лечението на сестра си и на фонда в болницата, в която тя се лекувала. Сега тя вече е възстановена.

На един свой рожден ден Киану Рийвс си купува кексче и сяда в парка, за да го изяде. Без модни дрешки, без охрана. На всички фенове, които тогава се здрависват с него, той предлага да опитат от неговия кекс. Когато го питали "Защо сте тъжен?", той отговорил: "На вас ви е нужно да сте щастливи, за да живеете, а на мен не."

През 1997 г. актьорът сам намалява хонорара си от "Адвокат на дявола", за да могат продуцентите да вземат и Ал Пачино. От неговата сметка към тази на мистър Ал отиват 2 милиона долара.

Макар че е левичар, Рийвс свири на бас с дясната ръка и в двете си банди Dogstar и Becky. Въпреки този талант нито една от двете групи не прави особено впечатление на музикалния свят.

Отказва ролята на полк. Крис Тейлър в кинокласиката от 1986 г. "Взвод" (която накрая изиграва Чарли Шийн), защото изобщо не обичал филми с насилие. Най-известният му отказ е този със "Скорост 2".

Феновете често се усъмняват в "землянския" му произход тъй като не дава никакви признаци на остаряване.

Да кара сърф е най-голямото му хоби.

През януари 2005 получи своята звезда на Холивудската алея на славата.

За кратко е гадже с Чарлийз Терон. Най-голямата му мечта е да бъде баща, но все още не е открил жената на живота си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай