Ненчев с висока оценка за „Бриз 2016“

Ненчев с висока оценка за „Бриз 2016“ | StandartNews.com

„Военнослужещите се справиха отлично и в много добър синхрон с нашите съюзници. Всички присъстващи се убедиха в способностите на Военноморските сили". Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на ВИП-деня на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016", който се проведе в акваторията на Бургаския залив. Той изказа благодарност на участващите в учението за отличната организация, добрата координация и проявения професионализъм, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Пред представителите на медиите министър Ненчев припомни, че през тази година беше утвърдена Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. „Надяваме се още в рамките на годината да финализираме разговорите и да имаме сключен договор, за да можем да усвоим първите 80 млн. лв. за придобиването на два нови многофункционални патрулни кораба", каза още министърът на отбраната.

В националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016" участват около 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Основната цел на учението, което се провежда за двадесети път, е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза, допълват от ресорното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай