Петък,

Не плащаме тока, ако сметката ни съмнява

От: Администратор -
2491
Не плащаме тока, ако сметката ни съмнява
A
A
A

София. Хората няма да плащат сметката си за ток, ако им се струва нереално висока. При съмнение за необосновано висока сметка ЕРП-тата ще трябва да доказват, че токът наистина е изразходван. За тези промени настоява червеният депутат Явор Куюмджиев. В момента, ако клиентът има възражения за размера на сметката първо трябва да я плати, а след това ЕРП-то прави проверка.

Промените са част от пакет законодателни инициативи, които парламентът ще гласува, за да защити гражданите "срещу своеволията на монополите" още преди предстоящия отоплителен сезон. Куюмджиев заяви от парламентарната трибуна, че в момента ситуацията е абсурдна - ако клиентът се съмнява в точността на електромера, единствената инстанция, която може да го провери, е самият доставчик на ток - т.е. ЕРП-то. През януари някои от клиентите получиха с 50-60% по-високи сметки за ток и всички те бяха принудени да си ги платят, въпреки че не бяха съгласни с тях, коментира депутатът и обеща тази несправедливост да отпадне. Целта на предвижданите промени е сметките да бъдат плащани, след като ЕРП-то докаже, че правилно е отразило потреблението. Друга идея на Куюмджиев е да се създаде институт за независим контрол на измервателните средства, който при оплакване ще проверява дали електромерите са изправни.

Доставчиците на електроенергия ще бъдат задължени и да поддържат качество на тока. Куюмджиев припомни случая от преди няколко години, когато заради по-високо напрежение уредите на хиляди абонати изгоряха. Трябва да се прекрати и другата крайност, когато ЕРП-тата подават например 100 волта и човек трябва да избере дали си пусне телевизора или пералнята, коментира Куюмджиев. Депутатът от "Коалиция за България" ще се опита да прокара и поправка, според която монополите трябва да информират клиентите за предстоящо спиране на услугата. Абсурдна е ситуацията, когато компаниите спират тока заради неплатена такса от 1 лев, възмути се червеният депутат. Желанието му е и хората да не бъдат "унижавани от монополите и нелюбезните им служители".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички