Не изнасяме оръжие за Сирия (ОБЗОР)

Не изнасяме оръжие за Сирия (ОБЗОР) | StandartNews.com

България не изнася и не разрешава от нейна територия да бъде изнасяно оръжие за Сирия. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред Дарик радио. Така той отговори на тиражираната през седмицата информация от агенция Ройтерс, че тримата доставчици на оръжие на правителството на САЩ, които пострадаха от взрив на полигона в Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, бореща се срещу "Ислямска държава". Един от американците загина при инцидента на 6 юни, а други двама бяха ранени. При експлозията пострадаха и българи.

Сирия е в забранителния списък на ООН за износ на оръжие. "Ние не издаваме разрешения за краен потребител Сирия. Как попада такъв вид въоръжение от България в Сирия, трябва да отговарят официалните американски власти, защото ние изнасяме оръжие, включително и руско, за Америка", заяви Лукарски. Той опроверга и информацията, че на полигона в Анево се е извършвало изпитание: "Не става дума за изпитание, а за обучение на специалисти. Не е изпитание на оръжие, защото става дума за РПГ-та, които се използват още от времето на Варшавския договор. Това е руско въоръжение. Да кажем, че става дума за изпитание, е все едно да кажем, че заводът за велосипеди в Ловеч изведнъж решава да прави експерименти и изпитания на "Балкан"-четата, които всички ние помним от нашето детство", посочи Лукарски.

Министърът на отбраната Николай Ненчев също обясни пред Радио К2, че проверката му не показала, че в случая с Анево е подготвян износ на оръжие към която и да е държава. "Става дума за частни отношения, частна американска фирма, която изпитва оръжия и се опитва да подготви техни специалисти, които да боравят с такова оръжие и евентуално да обучат други", посочи Ненчев.

Пускат работници в Иганово

Работниците на ВМЗ-Сопот от площадката в село Иганово започват работа от понеделник. Това е решено на среща на борда на директорите в Министерството на икономиката, съобщиха синдикатите към предприятието. Работата в Иганово бе спряна през март след взрива в т. нар. холандски склад. Месец след това подобен инцидент имаше и един от производствените цехове, като за щастие нямаше пострадали. Прокуратурата все още разследва и двата инцидента. Производственият процес в Иганово ще бъде възстановен поетапно до края на следващата седмица. Първоначално работа в три от цеховете ще започнат около 250 оръжейници, които вече са преминали успешно задължителните стрес тестове. Все още се довършва преструктурирането на производствената база, която пострада при втория взрив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай