Най-големите митове за Роналдо Акбар

Кой печели повече - португалецът или "Ал Насър"

Най-големите митове за Роналдо Акбар | StandartNews.com
  • Стотици посрещнаха Меси в ПСЖ, а десетки хиляди чакаха Кристиано в Рияд
  • Кой печели повече - португалецът или "Ал Насър"?

Лионел Меси получи приза за футболист номер едно на 2022, но трансферът за годината безспорно направи Кристиано Роналдо, влизайки с гръм и трясък в тима от Саудитска Арабия "Ал Насър". Докато капитанът на националния отбор на Аржентина бе посрещнат с шпалир от съотборниците си в ПСЖ, вечният му конкурент стъпи величествено на стадиона в Рияд, аплодиран от 30 000 фенове, които чакаха с часове, за да зърнат лицето на легендарния футболист, а после да се насладят на първата му тренировка. Независимо от фаловете на шашардисания португалец, скандалите около клаузите на договора и заядливите европейски коментари, голмайстор номер 1 в историята на "Реал" ще попълни сметките си с още половин милиард, а министър-председателят на Саудитска Арабия - престолонаследникът Мохамед Бин Салман, макар да не успя да купи "Манчестър Юнайтед", се сдоби с перлата му - петкратният носител на "Златната топка".

Държавата с името си на първия си владетел, в която литър гориво е по-евтино от литър вода, а Неом е символ на града на бъдещето, вече пише нова приказка от 1001 нощи - за Роналдо Акбар. Пълна с легенди и митове.

Не става дума за пари

Винаги когато някой каже, че не става дума за пари, това означава, че иде реч за много от финикийските знаци. На първата си пресконференция в Саудитска Арабия Роналдо заяви, че не му пука какво говорят хората и не влиза в новия тим заради колосалната сува в договора. Той побърза да обяви и целта си - да популяризира арабската култура. За съжаление започна с фалстарт - обърка Саудитска Арабия с Южна Африка. Някои твърдят, че е бил прекалено развълнуван. Други, че не се е концентрирал. Каквато и да е истината, световните медии превърнаха изказването му в скандал, който помрачи историческия миг за саудитите.

Дългото сбогуване с Европа

Докато арабските медии с възторг акцентираха върху категоричното решение на Роналдо да загърби европейския футбол, колегите им на Стария континент не бяха така категорични. Макар португалецът да твърди, че е постигнал всичките си цели в европейските грандове и сега ще работи за славата на азиатския футбол, в социалните мрежи изтекоха скандални части от договора му с "Ал Насър".

Твърди се, че в него е записано, че Роналдо ще се прехвърли в "Нюкасъл", ако британският отбор, който миналата година бе купен от фонда на Мохамед Бин Салман, влезе в Шампионската лига. Както и че след скандалите си с треньора на "Манчестър Юнайтед" този път Роналдо се е застраховал предварително - поискал е да може да отстрани треньора, ако възникнат сериозни проблеми помежду им. Макар саудитите да отричат и двете скандални клаузи, европейските медии вече излязоха с карикатури, в които Роналдо не само е влязъл в отбора, а е седнал върху него.

Щастливото многодетно семейство

Една тъжна жена, няколко нацупени деца. Това гледаха в продължение на няколко минути зрителите на десетките арабски телевизии, предаващи пряко церемонията на стадиона, на която Роналдо махаше с усмивка на феновете, а приятелката му - Джорджина Родригес, заедно с четирите им деца крачеше, забила нос в земята. Роналдо Джуниър стискаше ръката на сестра си, а близнаците се бяха сгушили до бившата продавачка в бутика, която се издигна до най-търсените модели. Дали Джорджина е била слисана от арабската действителност? Едва ли. Майката на Роналдо отдавна я недолюбва като твърди, че е с него заради парите. Изгодният договор би трябвало да я радва. А и бутиците в Рияд нямат равни нито в Лондон, нито в Милано. Но заедно със славата на мъжа й, вървят и кахърите на дългокраката красавица. Напролет умря едно от близначетата при раждането. А на ръката й още липсва годежния пръстен, обещан от Роналдо още през януари миналата година. След шест години чакане очевидно търпението й е на изчерпване.

Джакпот ли са 200 милиона долара на година?

200 милиона долара на година и то без да се плащат върху тях данъци. Не е ли това джакпота? Зависи. Мениджърите на "Ал Насър" вече подсказаха, че очакват печалбата за отбора да надмине тази за Роналдо. Факт е, че още в първия ден на 2023 година португалецът буквално взриви футбола в арабската държава и привлече изцяло фокуса към Близкия Изток. Официалният профил на Ал Насър в Инстаграм вече е следван от 7,3 млн. последователи. За сравнение преди обявяването на трансфера клубът имаше едва 850 хил. последователи в една от най-големите социални мрежи. Арабският отбор задмина Рома, Наполи, Евертън, Марсилия, Леверкузен. Телевизиите беше започнаха битка за закупуване на телевизионните права за първенството на Саудитска Арабия и по-специално за мачовете на "Ал Насър".

Раздялата за 30 милиона

Сделката с арабите прекрати 20-годишно партньорство с един от най-близките хора на Роналдо - агентът му Жорже Мендеш. Твърди, се, че причината е невъзможност да уреди португалеца да играе в европейски отбор. Португалски медии обаче твърдят, че известният мениджър бил ядосан на Роналдо, който произволно решил да прекрати договора си с Манчестър Юнайтед. От скандала спечели приятелят на Кристиано Рикардо Регуфе, който получи 30 милиона евро комисионна за трансфера на звездата в "Ал Насър". Новата дясна ръка се запознава с Роналдо, работейки като маркетинг шеф в Nike, а след това става част от най-близкия кръг на звездата.

Кой ще му сервира закуската?

Дали Руди Гарсия ще оцелее като треньор на "Ал Насър" в компанията на Роналдо, предстои да видим. Засега той не спира да сипе хвалби по новата звезда на тима, който ръководи. Дори твърди, че още през ноември, когато бил на крачка от "Манчестър Юнайтед", си мечтаел да работи с португалеца и сега съдбата му се е усмихнала. В същото време други треньори в Европа го осмиват заради наколенките и твърдят, че за да остане на поста е готов дори да сервира закуска в леглото на Роналдо.

В същото време вече е ясно кой е първият пострадал от идването на Роналдо. Това е узбекът Джалолидин Машарипов, който съблече ритуално фланелката с номер 7, за да отстъпи на португалецът. Какво ще сътвори с нея Роналдо - нямаме търпение да проследим.

По стъпките на Стоичков

"Ал Насър" означава победа, но не винаги отборът е бил на върхя. е хитовият отбор в Саудитска Арабия. Вечният конкурент "Ал Хилал" държеше купата в последните години, докато "Ал Насър" нямаше много късмет. В последното първенство обаче изпадна до третото място, а за купата отпадна от новия тим на Роналдо. Любопитен факт, е че Двата отбора наддаваха за за Кристиано, но "Ал Насър" вдигна мизата и го спечели. Този отбор е свикнал с големите имена. Едно от първите е Христо Стоичков. Той изигра два мача през март 1998 г, които му донесоха 260 000 долара. По онова време принц Абдуррахман обеща последен модел "Мерцедес" на онзи, който вкарва първи на финала. Стоичков бие дузпа в петата минута, но вратарят Евгений Набойченко я спаси. Първият българин в клуба бе Димитър Пенев като треньор, после там работи и Херо

Най-очакваното дерби

Цялото бързане с трансфера трябваше да завърши преди голямото дерби на Саудитска Арабия. Но се оказа, че звездата го пропусна. Причината е наказанието от два мача, което английската Ф А наложи на португалеца, след като той в изблик на раздразнение счупи телефона на невръстенафен на Евертън, прибирайки се в тунела.

Според правилата, забраната важи и за следващия му клуб и на практика не позволява на Ал Насър да използва новия си звезден нападател, докато не изиграе два състезателни мача, за които той би бил на разположение.

Орисан да е звезда

Факт е, че Кристиано е един от най-атлетичните футболисти и че зад страхотната му форма се крие сериозен труд. Той прави по 3000 коремни преси и безброй силови тренировки. Не близва алкохол, защото баща му умира на 52 години като пияница. Но истината е, че Роналдо още с раждането си е орисан да е звезда от световна величина. Кръстен е на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън с надеждата да има ярка съдба. Във футболния свят короната на Краля остава завинаги за Пеле, но Роналдо стъпи в свещените земи на Мека и Медина, за да направи заявка за титлата Акбар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай