Националисти с отряди заради бежанците

МВР не им разрешава, те тръгват в понеделник

Националисти с отряди заради бежанците | StandartNews.com

София. Отряди с доброволци, които да следят бежанците, формират от новоизлюпената партия "Национално единство". Патрулите тръгват да обикалят столицата през следващата седмица, въпреки че от полицията не са им дали разрешение.

Отрядите ще имат функции на наблюдатели, при нередности ще сигнализират на полицията, обясни председателят на партията Боян Станков-Расате. Официално инициативата е на гражданската организация "Национален форум обединение". Зад нея обаче седят националистите на Расате. Според него целта им е да се "контролира ситуацията в града, защото тя вече е излезнала извън контрол". Расате заяви, че е получил разрешение за сформирането на патрулите от СДВР. От полицията обаче го опровергаха. "Не е давано такова разрешение, как ще позволим подобна дейност на политически групи", коментира директорът на СДВР Ивайло Спиридонов.

Той допълни, че в Закона за МВР ясно е казано кой може да извършва проверки на граждани. Според прокуратурата пък понятие "граждански патрули" изобщо не съществува в правния мир. То не е регламентирано нито в Закона за МВР, нито в Закона за частната охранителна дейност и не би могло да съществува като легитимна практика, обясниха от Софийската апелативна прокуратура.

Въпреки това се оказа, че "граждански патрули" за бежанците вече дори има. Ние отдавна сме направили такива отряди, заяви Симеон Костадинов от новосформираната Националистическа партия на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай