Натовски кораби стреляха по вражеска подводница (ОБЗОР)

Натовски кораби стреляха по вражеска подводница (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стрелба с картечница по лодка, едновременен залп срещу вражеска подводница, противоатака срещу два щурмови самолета - всичко като в екшън филм, се разигра за няколко часа в открито море. Зрелищният сценарий от 9 епизода беше част от завършващото учение с международно участие "Бриз 2015" във Варненския залив. Всичко се наблюдаваше от борда на фрегата "Верни", когато изведнъж пламна "пожар" на пътнически кораб в пристанището и два военни катера набързо и със съгласувани действия го загасиха.

За първи път беше демонстрирана операция по спасяване на оцелели пътници при принудително приводнил се самолет, пътуващ от Варна до Истанбул. При повреда пилотът го е потопил в морето със 130 пътници на борда. Катери и двете "пантери" на ВМС се справиха набързо с възникналата ситуация. Следваха спасяване на човек с вертолет, стрелба с картечница по вражеска лодка, а след това корветата "Решителни" и фрегатите "Дръзки " и "Смели" откриха едновременен залп с по две бомби от реактивни бомбометни установки и по вражеска подводница. Имаше и въздушна атака срещу фрегата "Верни" от два щурмуви самолета "Су-25", но радарите на кораба бързо ги прихванаха, като данните автоматизирано бяха дадени в 100-милиметровата артилерийска установка и зенитен комплекс. Накрая всички натовски кораби, участвали в сражението, си отдадоха чест при среща в морето, построени в строй килватер на отстояние близо 750 м един от друг.

Ние демонстрирахме не само възможност да участваме в операции на НАТО, но и да ги командваме, даде висока оценка командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Изключително добра организация и координация на учението"Бриз 2015", много съм впечатлен, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, който наблюдаваше от борда на "Верни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай