НАТО обмисля да разположи многонационална бригада в Румъния

НАТО обмисля да разположи многонационална бригада в Румъния | StandartNews.com

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните на Алианса в балтийските държави и Полша. Това заяви на срещата на организацията в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли.

"Ние разглеждаме възможността как да увеличим своето присъствие в района на Черно море. Вече сме предприели действия чрез повече въздушни патрули и военноморски части и засилване на ученията. Обсъждаме и разглеждаме предложение на Румъния за това, че те могат да предоставят база за разполагането на бригада, която след това ще може да организира и подпомага действията на НАТО в региона", заяви Столтенберг.

Той подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва.

"Нашето послание е, че НАТО ще продължи да защитава всичките си съюзници от каквито и да било заплахи, независимо откъде идват. В същото време изразяваме силния сигнал, че не търсим конфронтация с Русия, не искаме нова Студена война и ще продължим да се борим за изграждането на по-конструктивни отношения с нея", каза още Йенс Столтенберг.

България е готова да участва с 400 войници сухопътна бригада на НАТО на територията на Румъния. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. В рамките на министерската среща на Алианса в Брюксел той проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток. Ненчев обясни.

"Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно", каза Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай