Настаняват семейства без дом след потопа

Настаняват семейства без дом след потопа | StandartNews.com

Добрич. Почти месец след наводнението започна настаняването в общински жилища на пострадали семейства, които останаха без покрив над главите си. Първите заповеди за настаняване в общински жилища са връчени в понеделник следобед, съобщиха от общината.

Сред новодомците, които влязоха в апартаменти в бл. 1 на ул. "Калиакра" 54, бе 68-годишната Костадинка Николова, живяла на ул. "Копривщица" 13. Пред журналисти възрастната жена сподели, че е благодарна, че има покрив над главата си, но добави: "Загубих си къщичката. Цял живот съм живяла там. Искам тези, които пуснаха наводнението, да бъдат наказани. Аз от 25 години съм вдовица". В общинското жилище срещу 50 лв. наем на месец ще живеят петима души.

Ключове от жилище с две стаи получи и Румен Киров от "Индже войвода" 11. Мъжът сподели, че е загубил всичко и му е много трудно, но трябва да се събере и да започне живота си отначало. "По-лесно ще ми е да кажа от какво нямам нужда. Не вярвам, че държавата ще ни помогне, работил съм като държавен служител и мога само да кажа, че Добрич е забравен от всички. Поне сега имаме покрив над главата", сподели Румен.

Сред новодомците, които вече имат покрив над главите си, е и семейството на Гергана Георгиева, което също е живяло на ул. "Индже войвода". Тя и 8-годишния й син Алекс получиха ключовете от апартамент в бл. 1, докато съпругът й бе на работа. "Живеем при приятели. Ще ни е много трудно, защото аз останах без работа, а заплатата на съпруга ми отива за покриване на кредит, който бяхме теглили. Така оставаме 4 души на заплатата на майка ми от 400 лв., тъй като живеем заедно", каза Гергана. Младата жена добави, че е имала по-големи очаквания и изрази притеснение откъде ще успяват да плащат наем от 102 лв., сметки, кредит, а и да покриват всички други нужди.

Всички настанени получиха освен ключове от жилищата и нужния брой матраци и постелъчно бельо с одеяла. На новонастанените представител на дружеството обясни, че ще се координира нуждата им от покъщнина с БЧК, в чийто склад се съхраняват дарения от цялата страна.

Кметът Детелина Николова излезе с благодарност към всички, които са помогнали на Добрич и жителите на града в трудния момент и помагат и в момента. В знак на признателност за проявената съпричастност общината публикува на сайта си списък с имената на хора и фирми, дарили труд, средства и вещи на Добрич. Продължават и благотворителни прояви в страната за набиране на средства за подпомагане на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай