Петък,

Нашите прибрали коката за 100 млн. евро край Венецуела

От: Failed to load user -
A
A
A

София. 46-годишен автокрадец от София е събрал 21-членния екипаж на злополучния кораб "Св. Николай". Той е с инициали Х.Х. и е регистриран в МВР за принуда, кражби и отнемане на автомобили. Х.Х. е съден за автокражби и в чужбина. Както агенция Стандарт Нюз съобщи, бандитът бе задържан вчера в столицата, заедно с основния организатор на транспорта на кокаина - 37-годишния Р.К., който е с чисто криминално досие.

Двамата бяха разпитани пред съдия в късния следобед. Около 12 ч вчера в Бургас бе задържан за 24 ч и собственикът на кораба - Дойчин Дойчев, който също ще бъде разпитан.

Най-малко с две прекачвания 3-те тона кока, заловени на българския "Св. Николай", е трябвало да стигнат до испанския бряг. Това разкриват разследващите на заловения край Кадис кораб. Дрогата е била изключително чиста - 99,9%, и според испанските власти на едро пратката струвала около 100 млн. евро.

"Св. Николай" бил вторият кораб по "веригата". Прибрали дрогата на около 200 км южно от Доминика, край бреговете на Венецуела. Кокаинът бил разпределен в 108 денка, всеки с тегло 25 кг. Всеки денк бил добре опакован в непромокаем бял брезент с привързани към него шамандури. Според испанските експерти така издържал в морето 20 минути, преди да потъне. Второто прекачване трябвало да стане на 80 км в морето край Кадис, където да го натовари трети кораб.

И накрая коката да се изхвърли на т.нар. Бряг на смъртта

край Ла Коруня. Дрогата трябвало да изхвърчи зад борда около 21 ч на 13 август, час преди това обаче испанските спецчасти атакували "Св. Николай". 12-те елитни ченгета дебнели бг кораба от катер на военноморския флот на иберийците и го взели на абордаж с десантни подводници.

Спецчастите намерили дрогата много бързо - денковете били натъпкани в помещение, близо до носа, където по принцип се съхраняват въжетата за привързване към пристана. Трафикантите дори не опитали да ги скрият - явно поръчителите - колумбийските братя Едуардо и Диего Велес, са били абсолютно убедени в успеха на операцията, коментираха от испанската полиция. На последния "пост" - край Брега на смъртта, коката е трябвало да поемат четирима галисийци.

Сред тях бил и сержантът от Гражданската гвардия (еквивалент на нашата жандармерия - б.р.) Хосе А. О., уволнен на 1 август заради сериозно провинение.

Карето се наело да ескортира коката от морето до братята Велес. Едуардо обаче бил задържан в Мадрид, заедно с още петима колумбийци, а Диего - в Галисия.Само един от българите е оказал съпротива при абордажа научи агенция Стандарт Нюз.

Кой от 21-те нашенци - източникът ни не уточни. Атаката на спецченгетата била толкова изпипана, че като му слагали белезниците, капитанът на "Св. Николай" Иван Станчев възкликнал: "Абсолютно нищо не чухме!".

Първа нощ българите прекарали в ареста на полицията в Кадис. Но още вчера, един по един, след като дали показания пред местния съд, ги предали на "Аудиенсия Насионал" - спецсъда, който ще се занимава с най-големия наркоудар в Испания от началото на годината.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички