Наши готвачи в курорта на Даяна

Дават им поне 2000 евро и квартира без пари, Холандия иска БГ инженери

Наши готвачи в курорта на Даяна  | StandartNews.com

Един от най-любимите лъскави алпийски курорти на покойната принцеса Даяна - Лех в Австрия, търси българи за готвачи, камериерки, бармани и сервитьори. Там със ски разпускат само дами и господа, които летят с личните си самолети и притежават повечето модели на "Бентли" и "Ягуар".

За да се цанят за работа там обаче, нашенците трябва да имат опит в 4- и 5-звездни хотели у нас и да владеят немски език. Заплащането на камериерки е над 1300 евро, а за майстори в кухнята австрийските шефове броят над 2000 евро. Стопаните на хотелите привличат нашенци и с бонуси - безплатна храна и подслон. Търсещите работа в най-тузарските курорти през зимата в Австрия извиха и най-голяма опашка пред щанда на EURES - посредници от агенцията й по заетостта на откритата в събота Международна туристическа борса в ДКС във Варна. Тя се провежда за трета поредна година в страната.

Германци търсят най-много нашенци за хотелски рецепции и в ресторанти за бързо хранене, като заплащането е над 1800 евро. На Острова пък плащат на персонала в туризма - от 6 до 8 лири на час. Съседна Румъния иска да наеме 65 наши бармани, сервитьори, сладкари, пекари и готвачи, като заплащането е по договаряне и тръгва от 200 евро на месец нагоре. По тази причина и интерес към щанда на комшиите ни нямаше.

Представители на холандската агенция по заетостта участва за първи път в Международната борса в България, защото от 1 януари падат всякакви ограничения за работа на наши сънародници в северната страна. Тя търси инженери - конструктори, машинни инженери, кофражисти и най-много заварчици от България. Договорите са 12-месечни, със заплащане от 1477 евро нагоре за 40-часова работна седмица и предлагане на квартира. Над 250 са заявените работни места в хотелиерството и ресторантьорството на европейската борса във Варна. Тя бе открита от Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Миналата година в Бургас е била посетена от над 500 души, като повече от половина са успели да сключат трудови договори за страните от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай