Наш моряк стана Европейски гражданин

Наш моряк стана Европейски гражданин | StandartNews.com

София. Българският моряк Петър Петров бе избран за Европейски гражданин заради спасяването на близо 500 души от круизния кораб "Коста Конкордия". Призът му бе връчен от евродепутата Кристиян Вигенин в присъствието на шефа на парламента Цецка Цачева и еврокомисаря Кристалина Георгиева.
"Коста Конкордия" заседна в скала на италианския остров Джилио на 13-ти януари тази година. На брода на потъващия кораб имаше над 4500 пътници. С една от спасителните лодки механикът Петръ Петров направи шест курса и спаси живота на почити 500 пасажери.
Животът е хубав и тече гладко, докато един ден не се натъкнем на неприятности, които не очакваме, каза Петър Петров. Той все още си спомня как трескаво е търсел място на биртанско семейство с малко детенце в спасителните лодки. „Бащата беше излязъл бос. И никъде нямаше място. Тогава си помислих, че и моето дете може да изпадне в такава ситуация”, отбеляза Петров.
„Този човек направи голям подарък на спасените и техните семейства, но той направи голям подарък и на нас европейците като ни напомни, че добротата е жива”, каза еврокомисар Кристалина Георгиева.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай