Наш дилър помага на Брендо от Барселона

Наш дилър помага на Брендо от Барселона | StandartNews.com

Ивайло Хаселбърт дава показания по видеовръзка от испански затвор

Ключов свидетел от Барселона даде показания в полза на Евелин Банев - Брендо чрез видеоконферентна връзка в Софийския апелативен съд. От затвора в Испания се включи Ивайло Хаселбърт, който е осъден на 3 години заедно със съпругата си, за дрога на Иберийския полуостров. Хаселбърт е роден в България. Той разказа пред родните магистрати, че не се познава лично с Брендо, но е чувал за него и знае кой е.

Свидетелят подчерта, че никога не е имало преводи на пари от България, не са предавани и скъпи вещи от Испания към страната ни. "Тази група осъдени в Испания нямаше нищо общо с България", категоричен бе Хаселбърт. Той говореше на испански, въпреки че знае перфектно български, което вбеси съдиите. Свидетелят обаче се възползва от правото си като гражданин на Испания, но си личеше, че разбира добре задаваните му въпроси още преди да му бъдат преведени от заклетия преводач. Самият Брендо отказа да задава въпроси към него и през цялото време се усмихваше и искрено се забавляваше в съдебната зала.

През февруари 2013 г. соченият от разследващите за кокаинов крал на Европа бе осъден от първа инстанция на 7 години и половина затвор по обвинение, че е изпрал 21,8 млн. лв. от наркотрафик. 3 години условни присъди бяха произнесени за жена му Моника, балдъзата му Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев. Делото за пране на пари срещу Брендо тръгна за втори път, след като в края на май Върховният касационен съд го върна заради допуснати нарушения на втора инстанция. Според обвинението от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г.

Брендо и аверите му са превеждали пари от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдяха, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания. Вносът е осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 - 2005 г. Докато траеше делото у нас, Върховният съд в Италия пък отмени 20-годишната осъдителна присъда на Брендо за наркотрафик. Отново заради допуснати нарушения и липса на доказателства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай