Сряда,

Наш музей ще показва писмо от Борис Джонсън

От: Рачо Рачев -
Наш музей ще показва писмо от Борис Джонсън
A
A
A

Музеят на Русе получи като дарение писмо от 7 април тази година - обръщение към нацията, разпратено до всички домакинства в Обединеното кралство, в което министър-председателят Борис Джонсън, вече приет в болница с коронавирусна инфекция, моли всички да останат по домовете си, да спасят здравната система и да спасят живот. Това съобщиха от културната институция в крайдунавския град, предаде БТА.

Писмото е дарение от русенско семейство, което живее в Англия.

"У нас или по света, русенци заедно преживяват глобалните катаклизми, поради което писмото на Борис Джонсън се превръща в свидетелство - артефакт за времето на пандемията. Във връзка с живота в условията на COVID-19 музеите по света събират артефакти и свидетелства", обясняват от Русенския музей.

От там дават пример, че музеят "Виктория и Албърт" в Лондон е поставил началото на проект "Пандемични обекти" - всекидневни предмети, които получават ново съдържание в контекста на извънредната ситуация, претърпяват смислови трансформации и придобиват допълнителни конотации. Така тоалетната хартия се превръща в символ на публичната паника, термометърът за челото е инструмент за социален контрол, конвенционалните центрове стават болници, а парковете се превръщат в оспорвани публични ценности.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички