Вторник,

НАСА обявява конкурс за лунна тоалетна

От: Мартина Суботинова -
126
НАСА обявява конкурс за лунна тоалетна
A
A
A

НАСА обяви конкурс за проектиране на „най-добрата лунна тоалетна“. Според техния план когато се отправят към естествения спътник на Земята в рамките на мисията "Артемида", планирана за 2024 г., астронавтите ще трябва да разполагат с по-компактна, ефикасна и съобразена с лунната гравитация тоалетна.

Въпреки факта, че агенцията има свои разработки, НАСА иска да сравни проекта си с тези, които ще получат по време на конкурса.

"Искаме да разгледаме как учени от НАСА ще управляват този проект. Те може да имат собствено мнение и мнение относно дизайна на тоалетната", казва Майк Интербартоло, ръководител на проекта в Lunar Loo Challenge, пред The Verge. „НАСА планира да даде 35 000 долара и възпоменателна значка, която астронавтите ще вземат със себе си на мисия за най-добри идеи“.

Изискванията са тоалетната да е предназначена за мъже и за жени, да функционира както при слабата гравитация на Луната, така и в условията на микрогравитация в космоса, да заема не повече от 0,12 кубични метра и да не вдига по-силен шум от вентилацията в баня на Земята (60 децибела).

Едно от най-важните изисквания е тоалетната да позволява едновременно уриниране и дефекация, да събира литър урина и 500 грама екскременти (в това число и диария) и 114 грама менструална кръв на ден.

Тоалетната освен това трябва да може да се почиства за пет минути. Отпадъците трябва да се съхраняват вътре в нея или да се изхвърлят навън. В мисиите "Аполо", например, урината се изхвърля в космоса, където незабавно замръзва под формата на дъжд от искрящи ледени кристали, според описание на писателя Крейг Нелсън.

Крайният срок в съревнованието е 17 август, като бонус точки ще се присъждат за идеи за улавяне на повръщано, без да се налага членовете на екипажа да пъхат главата си в тоалетната.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички