Наргилето - традиция пренесена в съвременната култура

Класическото наргиле, познато от векове като всичко останало днес, претърпя изменения под влиянието на новите технологии

Наргилето - традиция пренесена в съвременната култура | StandartNews.com

Класическото наргиле, познато още като водна лула, се появява на бял свят през 20 век. Според някои теории, то има индийски корен, а според други – индиански, тъй като се е смятало, че първото население на съвременните американски територии е пушило тютюн през отворите на пробита тиква. Историческите сведения и хипотези общо взето не са единодушни по поводи произхода на традиционното наргиле. Нещо, което обаче е сигурно, е, че използването му продължава и до ден днешен. Наргилето отдавна не е само част от културата и традициите на арабския свят. Наргилето е класически аксесоар за забавление и в Западната култура, включително и сред младите. Именно поради тази причина съвсем нормално бе, наргилето, като всичко останало днес, да претърпи конкретни изменения под влиянието на новите технологии.

Електронното наргиле като продукт на влиянието на иновациите върху класическите ни вещи

Новите технологии, в действителност, преобърнаха живота ни днес. Нещата, които познаваме от векове или поне от десетилетия, скоро няма да бъдат същите. Ако ползите и популярността им са значими и в голяма степен за съвременната човешка цивилизация, те ще бъдат запазени и за в бъдеще, но пък няма драстично ще се изменят. Наргилето търпи същата тази модификация. Днес, можем да срещнем новия облик на класическите наргилета е лицето на модерните електронни наргилета. Електронните наргилета изпълняват същата функция като класическите, но пък работят по различен начин, а освен това и изглеждат по различен начин. На практика, по визия те приличат на добре познатите електронни цигари, поради което и мнозина бъркат двете понятия. Начина на работа с двата типа наргилета – електронни и класически – също е различен. И все пак има ли нещо общо между тях?

Прилики между класическите и електронните наргилета

Да започнем с приликата между модерните електрически наргилета и класическите наргилета. Категорично, трябва да стартираме с функцията им – те са част от сферата на забавлението и се използват за удоволствие. И в двата случая, изпълняват що годе същата роля като традиционните изделия от тютюн, тоест цигарите. Нещо повече – в много случаи потребителите твърдят, че усещането е същото, да пушил електронно наргиле е като да пушиш класическо наргиле. Тук трябва да добавим и, че електронните наргилета, както и класическите, също могат да бъдат закупени, съответно консумирани в широка гама от вкусове според потребителските предпочитания. И така – едно и също ли е тогава да пушиш класическо и електронно наргиле? Всъщност, не…

Съществени разлики между класическите и електронните наргилета

Ако биха били едни и същи, напливът за електронни наргилета напоследък нямаше да е толкова голям сред потребителите. Те биха си продължили да използват добре познатите класически наргилета. Само че предположението, че след като даден уред е новост, следва да е по-труден за използване и свикване с него, тук не важи. Напротив, много по-лесно е да пушите електронно наргиле. То не изисква да го разпалвате, пълните и така нататък. Буквално ви е нужен един бутон, за да го задействате. Освен това, технологията, с която работи това наргиле, позволява оптимално количество течност да бъде разпределено за една дръпка. Всъщност, електронните наргилета са създадени така, че да работят до определено време, тоест те имат срок на годност. Той не зависи от времето, през което го използвате, а от направените дръпки. Всяка дръпка е с един и същи интензитет. Обикновено, модерните модели електронни наргилета се правят за от 300 до 1000 дръпки в зависимост от производителя и конкретния дизайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай