Нараства немотивираната агресия сред децата

Нараства немотивираната агресия сред децата | StandartNews.com

София. Детската престъпност е на нивата от 1989 г., но нараства агресивността при децата, заяви пред парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта секретарят на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Константин Томанов. Той представи пред депутатите информация за работата на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, за периода от 2009 г. до момента.

Константин Томанов отбеляза, че като процентно съотношение детската престъпност е на същите нива като през 1989 г., но тревожното е, че нараства агресивността при децата. Нараства с нищо немотивираната агресия и насилие, както и посегателствата над личността, добави той.

"Един от проблемите на нашето съвремие, който очакваме особено много да се задълбочи, е радикалните проявления на екстремистки групи младежи", посочи Константин Томанов. Той уточни, че зачестяват случаите на ксенофобия, расизъм, десен екстремизъм, в които са привличани младежи в диапазона 15-20 годишна възраст.

По думите му много често младежите извършват криминални деяния, защото нямат какво да правят.

Спортът си връща позициите в свободното време

Константин Томанов цитира данни от проучване сред пловдивски деца, според които компютърът започва да отстъпва палмата на първенството на спортните занимания, въпреки че продължава да бъде приоритет в тяхното свободно време.

Според децата работата с комисията им помага

20% от децата, с които са работили комисиите за борба срещу противообществените прояви, са на мнение, че тази работа ги е накарала да преосмислят поведението си, 60 процента заявяват, че мерките са им повлияли изцяло да променят поведението си, а 26 на сто - че донякъде са им повлияли, заяви Константин Томанов, който цитира данни от проучване на комисията за ефективността на възпитателните мерки.

Той коментира, че връзката родител-дете е много изтънена и подчерта, че повече от 50 процента от родителите не познават неформалната среда, в която се движат децата им.

Осъвременяват законите за децата и младежта

Необходимо е осъвременяване на законодателството, регламентиращо обществените отношения, свързани с превенцията и противодействието на детското противоправно поведение. Единодушно народните представители от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта решиха в срок до 15 декември 2013 г. секретарят на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните да внесе в комисията предложения за неотложни промени в законодателната база. "Това е най-бързият начин нещата, които смятате, че ще улеснят вашата работа и тя ще стане по-ефективна, да бъдат променени", коментира председателят на комисията Христо Монов.

На заседанието на комисията народните представители приеха на първо четене промените в Закона за младежта, внесени от Министерски съвет на 18 ноември 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай