Нападателите на Метин с обвинение в опит за убийство

Преди побоят скинарите се опитали да нахлуят в близкия пансион за бежанци

Нападателите на Метин с обвинение в опит за убийство | StandartNews.com

София. Повдигнато е обвинение на двамата столичани, задържани за снощното нападение над 28-годишния български гражданин от турски произход, съобщиха от Софийската градска прокуратура, цитирани от агенция „Фокус".

На двамата задържани им е повдигнато обвинение за опит за убийство по хулигански подбуди, извършено от двама в съучастие. Тази квалификация е по чл. 116 ал.1 т.11 от Наказателния кодекс.

Предвижда се наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Обвинението е повдигнато в края на деня.

Снощи са били задържани двама столичани, заподозрени в нападение над български гражданин в района на ул. „Пиротска". Бил нападнат 29-годишен Метин, за живота на който се борят лекарски екипи.

По-рано главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че става въпрос за скинари.

"Едно от лицата е споменало при задържането "май нещо сбъркахме..." Аз го разбирам, че са очаквали лицето да е кандидат - бежанец. Но това по никакъв начин не оправдава нападението. Нападнатият се намира в шоковата зала на Военномедицинска академия, лекарите се борят за живота му", каза Лазаров.

Нападението стана в събота вечер на кръстовището на улиците „Пиротска" и „Самуил" от група мъже, някои от тях видимо в нетрезво състояние и неадекватни.

Метин е български гражданин от турски произход. Живее в София на ул. "Пиротска" с детето и съпругата си. Тя разказа, че трудно го е познала в локвата кръв след побоя.

Състоянието му остава тежко и без промяна. Той е с черепно-мозъчна травма и е в кома, съобщиха от ВМА.

От Главното мюфтийство определиха актовете на насилие от последните дни като „неприемливи и дълбоко укорими... насочени срещу човешкия живот, независимо от религиозната и етническа принадлежност". От мюфтийството категорично осъждат снощното нападение в столицата, както и инцидента с ранената от алжиреца Салахедин Бин Аладин Виктория при друг инцидент на ул. „Пиротска". „Този акт е своеобразно проявление на призива на крайно националистическите политически формации в страната за обединен отпор", се посочва в разпространената декларация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай