Намалиха двойно изпусканите води от яз. „Копринка“

Намалиха  двойно изпусканите води от яз. „Копринка“ | StandartNews.com

Нова махала обаче остава под вода

Стара Загора. Почти двойно е намален обемът на изпусканите води от яз. в „Копринка", който вчера превърнаха старозагорското с. Нова махала в кална и мътна Венеция. Тази сутрин. притокът на вода в съоръжението е малко над 52 куб.м/сек., а изпусканите води общо са 74 куб.м/сек., съобщиха от община Казанлък. Обемът на водите, които се изливат от язовира в р. Тунджа е намален от 108 куб.м8сек на - 62 куб.м/сек. През ВЕЦ „Стара Загора се изпуска същото количество вода - 12 куб.м/сек през ВЕЦ-а.

Пътят Казанлък - Стара Загора, който бе залят край с. Ягода и бе затворен за движение на автомобили в последните два дни, е изцяло отворен, включително и в наводнения участък.

В момента в чашата на яз. „Копринка" има малко над 133 млн. куб. м .при капацитет 142 млн. куб.м. Валежите са 0 литра/кв.м.

За съжаление намаления приток на вода се е усетил съвсем слабо в Нова махала. „Все още центърът на селото е едно голямо езеро, през което може да се мине само с високи рибарски ботуши", каза тази сутрин секретарят на местното читалище Мариана Колева. В по-ниските части на пък имало и до 2 м вода по улиците и дворовете на хората.

Проблемът според местните хора е, че Тунджа не може да поеме водите на минаващия през селото канал, който преля. Те отиват в другия язовир – „Жребчево", но той се оказа още по- пълен и никой не смее да увеличи още изпускането оттам, за да не потопи наново селищата по долното течение на Тунджа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай