Наградиха спасителите от АМ Хемус

Наградиха спасителите от АМ Хемус | StandartNews.com

Пожарникарите, които участваха в спасителната акция на автомагистрала Хемус, където преди броени дни се преобърна цистерна, бяха наградени лично от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Старши спасителите Кирил Дикански и Йордан Михайлов, водачът на специализиран автомобил Борислав Беров и началникът на Националния оперативен център на пожарната комисар Тошко Бързилов получиха Почетно отличие на МВР за проявена доблест.

Припомняме, на 13 август, след пукане на гума, 28-годишният шофьор на цистерна Станимир Стоянов загуби контрол на камиона си, който се преобърна и увисна над 128-метрова пропаст. Водачът остана блокиран в кабината над 2 часа при реална опасност от взрив или пропадане на машината.

„Операцията действително беше уникална, защото се провеждаше за първи път на такава височина. За паника не съм си и помислял, целта беше да обезопасим съоръжението, да обезопасим автомобила и да опазим живота на човека", каза пред bTV ком. Бързилов.

По време на награждаването, вътрешният министър Румяна Бъчварова подчерта, че МВР трябва да създава сигурност и доверие в българското общество. По думите ѝ, с подобни храбри действия, полицаи, спасители и пожарникари показват каква е тяхната мисия.

"Те трябва да бранят човешкия живот, да го защитават и предпазват. Те показаха, че МВР е способно да се справя с тази си задача, защото тук работят много професионалисти. Въпреки критиките към нашата работа, които по някога са основателни, има множество положителни примери", коментира още Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай