Наемат младежи в администрацията

Наемат младежи в администрацията | StandartNews.com

Варна. Младежи ще могат да работят в администрацията до края на месеца по програма "Ново начало". Досега по нея се наемаха работници само в частния бизнес. Това каза във Варна Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Програмата е насочена към младежи до 29 години с висше и средно образование. Към момента по нея има наети 3500 души, като се очаква да станат 9000.

През октомври ще бъде пусната нова актуална схема за увеличаване на младежката заетост "Ново работно място".По нея работодателите ще могат да осигуряват обучение на млади хора до 29 години и след това да ги наемат. Собствениците на фирми ще имат възможност за купуване машини и средства за подобряване на работната среда.

Нови 315 безработни ще започнат собствен бизнес след приключилата втора сесия по схемата за насърчаване на предприемачеството.Техните проектни предложения са одобрени и кандидатите ще имат възможност да получат до 20 000 лева, за да ги реализират с регистрираните си фирми. На първата сесия одобрените бяха 245, припомни Лозанова. До средата на следващата година предстоят още 6 сесии, които ще гледат бизнеспроекти на безработни. Общият финансов ресурс е 80 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай