Германски музей показа надгробен камък на Снежанка

Надгробният камък е на баронеса Мария София фон Ертал, смятана за първообраз на Снежанка от приказката на Братя Грим

Германски музей показа надгробен камък на Снежанка | StandartNews.com

Музеят в германския град Бамберг показва в колекцията си необичаен експонат - надгробния камък на баронеса Мария София фон Ертал, за която се смята, че е първообразът на Снежанка от популярната приказка на Братя Грим, пише Би Би Си.

"Историята на Мария София е ядрото на Снежанка и на написаното от Братя Грим", категоричен е директорът на музея в Бамберг Холгер Кемпкенс.

Баронеса Мария София фон Ертал е родена и израснала в двореца в Лор ам Майн, намиращ се на около 100 км от Бамберг. Баща й, благородник с името Филип Кристов фон Ертал, се жени повторно след смъртта на съпругата си. Мащехата, подобно на тази на Снежанка, била изключително властна и зла жена.

Град Лор е известен с производството на стъкло и огледала. Бащата на София бил собственик на фабриката за огледала, откъдето идва и идеята за омагьосаното огледало в приказката. До ден днешен в местния музей се пази едно от тези огледала, за което се смята, че е "огледалото на Снежанка".

За жалост животът на Мария София нямал толкова щастлив като в приказката за Снежанка. Баронесата ослепяла в много ранна възраст и починала на 71 години в манастир. Нейният надгробен камък бил поставен в двора на стара църква в Бамберг. По-късно бил прибран от местно семейство, което го реставрирало и дарило на музея в Бамберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай