Над 70 журналисти са загинали на работа през 2013 г.

Над 70 журналисти са загинали на работа през 2013 г. | StandartNews.com

Ню Йорк. Повече от 70 журналисти са загинали по време на работа в различни точки на света през 2013 госина, съобщи базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите, предаде Abcnews.

В Сирия са убити 29 сътрудници на различни медии - доброволци, документиращи боевете в родните си места, репортери на правителствени и опозиционни медии, както и неколцина кореспонденти на чуждестранни средства за масова информация. От началото на гражданската война в Сирия там са били убити общо най-малко 63-ма журналисти.

През годината в Ирак са намерили смъртта си десет журналисти. Убитите техни колеги в Египет са шестима.

Комитетът за защита на журналистите започва да регистрира смъртните случаи на репортери и други служители на медии още през 1992 г. Повечето от документираните оттогава убийства са на хора, които отразяват новини от местата, където живеят. Такъв е и случаят с изтичащата 2013 г.

Комитетът проучва обстоятелствата около смъртта на още двадесет и пет журналисти през тази година, за да установи дали тя е настъпила, докато са били на работа. 2013-та се оказва първата година, през която няма убит журналист в Мексико.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай