Над 31 000 домакинства се снабдиха с дърва за огрев

Над 31 000 домакинства се снабдиха с дърва за огрев | StandartNews.com

Благоевград. Над 31 000 домакинства в населените места в обхвата на Югозападно държавно предприятие – Благоевград са се снабдили с дърва за огрев. Към края на ноември териториалните поделения към ЮЗДП са предоставили чрез директни продажби 213 447 куб. метра дърва. Това е близо 80% от общо планираните количества за отоплителния сезон. От тях 138 000 куб. метра са добити „на корен", като този най-евтин начин за отопление са избрали повече от 21 100 домакинства.

Продажната цена на дървата, добивани от самите лица, варира между 8 и 19 лв. за кубичен метър при широколистните видове и от 5 до 11 лв. - при иглолистните.

Цените на дървата, предлагани от горските складове в района на дейност на ЮЗДП, са в границите от 30 до 40 лв. за широколистните и средно 21 лв. за иглолистните. По-високи, но с включена услуга товарене, разтоварване и транспорт „франко клиент" в рамките на града са цените, на които „Държавно горско стопанство – Благоевград" продава дървата. 78 лв. с ДДС излиза куб. метър от широколистните видове и 42 лв./куб. м – от иглолистните, закупени от централен склад в града.

Освен директните продажби на физически лица от държавните горски и ловни стопанства, дърва за огрев се предлагат и от фирми, закупили дървесина след провеждане на търгове от стопанствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай