Над 15 ще са необитаемите домове в Добрич

Над 15 ще са необитаемите домове в Добрич | StandartNews.com

Добрич. Над 15 ще са необитаемите къщи, като 6-7 сгради са напълно рухнали, каза зам.-кметът арх. Пламен Ганчев и добави, че още поне толкова се държат буквално "на магия". Комисии усилено работят и се правят описи, като след това на опасните сгради ще бъдат издадени предписания за премахване, добави още арх. Ганчев. Кметът Детелина Николова в рамките на редовното заседание на Общинския съвет, което започна с минута мълчания в памет на жертвите на потопа, заяви, че ще се търси съдействие от община Добричка и областна управа за удълбочаване на дерето към село Врачанци, което или е загубило формата, или е разоравано за земеделски нужди.

Арх. Ганчев заяви още, че според експерти, наводнението в Добрич показа, че трябват нови стандарти за хидросъоръженията у нас и според него институциите трябва да се самосезират след случилото се и да предприемат такива действия. По експертна оценка на хидроинженери при поройните дъждове в Добрич през дерето на река Добричка е преминало 10-14 пъти по-голямо водно количество от нормите, по които се оразмеряват такива съоръжения. През последните 6 години има поне 4-5 отока, които са били на границата на техническите норми на съоръжението, които са от 1991 година.

Шефът на пожарната в Добрич Дарин Димитров заяви, че най-сериозен продължава да е проблемът в района на Хуманитарна гимназия, където продължават да работят 41 екипа по отводняване на домове и сгради. "Проблемът бе, че е наводнена каловата станция в района на ВиК, която успяхме едва снощи /б.а. - в понеделник вечер/ да отводним и днес вече трябва да заработи. Сега ще се отводни целия район, защото водата, която изхвърлят хората на улиците няма къде да се оттече и влиза даже в други дворове и къщи, които дори не са били засегнати от пороя" - каза Димитров.

Областният управител заяви, че се ангажира след приключване на огледите на щетите в най-кратък срок да внесе документите в Междуведомствената комисия за щетите в Добрич. Водата в града и региона все още е негодна за пиене.
Вчера в града пристигнаха 2 ТИР-а, а днес ще дойдат още два, които донесоха 85 хил. л бутилирана вода, осигурена от държавни горски предприятия. Директорът на Горското стопанство в Добрич Цанко Николов съобщи, че служители на фирмата са помагали при отводняване на ДКЦ-2 и домове на граждани в града. От вчера започна дезинфекцията на всички почистени от наноси и измити с вода територии и ще се продължи с дератизация на всички 7170 шахти, заявиха от общината. По протежение на коритото на река Добричка теренът се подготвя за обработване против комари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай