Над 1200 пощенски служители протестират в София

Над 1200 пощенски служители протестират в София | StandartNews.com

София. Над 1200 души са заявили участие в протеста на „Български пощи", който се провежда пред Министерския съвет паралелно със заседанието на кабинета. Това съобщи за Дарик радио Пенка Кръстева, заместник-председател на федерация „Съобщения" към КНСБ.

Остава и готовността за стачни действия в началото на октомври, като има опасност те да съвпаднат с изплащането на пенсиите за следващия месец.

Те настояват за превеждане на дължимата от държавата компенсация за извършването на универсалната пощенска услуга, за увеличение на заплатите, както и срещу намерението за търсене на стратегически инвеститор за дружеството.

ИСКАНИЯТА

20 млн. лв. дължима от държавата компенсация

10 % по-високи заплати след месец

Да не се търси инвеститор за дружеството

Транспортното министерство обяви, че ще поиска 6,5 млн. лева за превеждане на част от дължимата компенсация, която възлиза на 20 млн. лева.

„За нас това е скрита приватизация. Не искаме „Български пощи" да бъдат ликвидирани. Ние си искаме компенсацията, искаме да се направи една оздравителна програма и „Български пощи" да продължат да работят", заяви Кръстева.

Не е сигурно дали в началото на октомври ще има стачка, както и дали тя няма да застраши изплащането на пенсиите.

„Такива намерения в момента нямаме - да застрашаваме пенсиите, но ако стигнем дотам, може и това да направим", добави Кръстева.

Рано тази сутрин 30 пощенски служители от Благоевград заминаха за София, за да се включат в националния протест под мотото „Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в „Български пощи".

В автобуса се качиха служители от Гоце Делчев, Огняново, Вълкосел и Разлог. Още един рейс тръгна от Петрич, като в него са пощаджии и от Сандански, Симитли, Кресна.

Общият брой на служителите от Пиринския край, които ще участват в националните протестни действия е около 100. Те увериха, че колегите им днес ще продължат да извършват услугите, които предоставят, но ако не бъдат чути, ще предприемат крайни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай