Над 150 известни личности срещу цензурата

Включително авторите Дж. К. Роулинг („Хари Потър“), Салман Рушди („Сатанински строфи“) и Маргарет Атууд („Разказът на прислужницата“)

Над 150 известни личности срещу цензурата | StandartNews.com

Около 150 известни личности, писатели, учени и философи - включително авторите Дж. К. Роулинг („Хари Потър“), Салман Рушди („Сатанински строфи“) и Маргарет Атууд („Разказът на прислужницата“) - подписаха отворено писмо, в което се отрича цензурата.

Разнообразни фигури от цялото земно кълбо поставиха имената си в писмото, което беше публикувано във вторник в сп. Harper's.

Те казват, че подкрепят расовата справедливост, но и, че това е довело до „задушаване“ на открития диалог.

„Свободният обмен на информация и идеи, животът на либералното общество, ежедневно става все по-ограничен“, се казва в писмото.

В писмото не са посочени конкретни примери, но се отбелязва, че „институционалните лидери, в паниката прилагат прибързани и непропорционални наказания вместо да се разглеждт реформи“.

„Редакторите са уволнени заради пускане на противоречиви статии, книгите се изтеглят поради предполагаема неистинност, журналистите не могат да пишат по определени теми, професорите са разследвани за цитиране на произведения по литература в клас ... “, се казва в съобщението.

„Ограничаването на дебатите, било то от репресивно правителство или от нетърпимо общество, неизменно наранява онези, които нямат власт, и прави всички по-малко способни на демократично участие.“

Писмото предизвика реакция в социалните медии от специалисти и журналисти от двете страни на пътеката, като някои казват, че самосъжаляващо, изтъквайки, че много от подписалите се имат свободен достъп до големи платформи.

През последните месеци редица фигури бяха засрамени в интернет, заради коментари, считани за обидни по теми за раса, пол и сексуалност.

Миналата година американски професор, който цитира расова измама от книга на Джеймс Болдуин по време на лекция в Ню Йоркското училище, беше уволнен с обвинения в расова дискриминация.

През януари издателството Flatiron Books отмени обиколката на авторката Жанина Куминс, след като романът й „Американски мръсотии“ беше категорично осъден за стереотипни описания на мексиканци.

Някои от подписалите се са атакувани заради коментари, които са причинили обида.

Това включва и автора на Хари Потър Дж. К. Роулинг, която този месец беше жестоко критикувана за коментари за транссексуални хора.

В някои страни дори са забранили произведения, включително на британския романист Салман Рушди, който е живял в укритие, след като е получил заплахи заради книгата си „Сатанически строфи“ от 1988г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай