Набедиха кавказци за БГ джихадисти

Набедиха кавказци за БГ джихадисти | StandartNews.com

Атентатор от Татарстан е първият тартор на групата

"Българската следа" в глобалния джихад отново излезе на мода през последните седмици след изявление на военния министър Велизар Шаламанов. Той заяви, че по информация на партньорски спецслужби български граждани се бият на страната на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Военният министър настоя за свикване на Съвета по сигурността и комплекс от законодателни и организационни мерки за противодействие на заплахата. Твърденията на Шаламанов обаче бяха опровергани лично от директора на Националната разузнавателна служба. "Ние не разполагаме с данни, които да потвърдят, че дори и един българин е преминал и воюва на страната на "Ислямска държава". И как виждате ДАНС да няма никаква информация по този въпрос?! Възможно ли е това нещо?!", отсече ген. Драгомир Димитров пред "Фрогнюз". Разузнаването имало данни за един нашенец с екстремистки връзки, но не с "Ислямска държава", и не в Сирия. Премиерът Георги Близнашки също каза, че от ДАНС не са му предоставили данни за български джихадисти.
Въпреки това медийната паника расте и безразборно ежечасно се тиражират "разкрития" за участие на българи по целия фронт - от Афганистан до Сирия.

Наскоро влиятелното аналитично издание SITE съобщи, че ислямистка страница във Фейсбук съобщила за смъртта на муджахидина Анис Българина (Ал Булгари), ударен с бомба от безпилотен самолет във Вазиристан, Пакистан. Анис е бил част от мрежата "Хаккани" - елитната гвардия на талибаните в племенните райони около границата между Пакистан и Афганистан. Арабистът проф. Владимир Чуков обаче допусна западните експерти да са допуснали отново грешка. Миналата година разположеният във Вашингтон Институт по близкоизточна политика съобщи за загинал джихадист от България на бойното поле в Сирия. После се разбра, че въпросният Салман Булгарский, гражданин на Република Татарстан при Руската федерация, е жив и здрав, и продължава

да вербува по интернет пушечно месо

за джихада в Сирия.
Руските спецслужби и аналитични центрове считат, че в Ирак и Сирия се бият между 1000 и 1500 граждани на Руската федерация. В огромната си част те са от Северен Кавказ, но има и такива от Поволжието и Средна Азия. Най-често титулуващите се "българи" екстремисти произлизат от Татарстан, но сред тях има жители и на Башкирия.

Директорът на Волжския център за регионални и етнорелигиозни проблеми Раис Сюлейманов обяснява, че настъплението на радикалния ислям, започнало в Чечня през 1995 г., бързо се разпростира из другите краища още в средата на 90-те. Във войната в Чечня тогава се включват и десетки татарски националисти и религиозни фанатици от Поволжието. Те получават религиозно и военно обучение в тренировъчните лагери на саудитския командир Хаттаб и Шамил Басаев в Северен Кавказ. Преди време един от емирите на Татарстан - Мохамед, положи клетва за вярност към Доку Умаров, президент на екстремистката чеченска република Ичкерия. По същото време в Поволжието никнат като гъби безконтролно салафитски джамии и медресета, строени със саудитски пари.

През 1999 г. 17 мъже от Набережние Челни, втория по големина град в Татарстан, заминават за Афганистан начело с емир Ирек Хамидулин. В редиците на талибаните те учредяват "Джамаат Булгар" в чест на средновековната мюсюлманска държава Волжска България. Към тях по-късно се присъединяват и уйгури (мюсюлмански етнос в Китай) и бригадата се преименува на "Уйгуро-български джамаат". В нея се вливат и всички пристигащи от бившия СССР муджахидини.

Защо татарите се пишат българи?

В началото на 90-те в Татарстан се появява и движение за българско национално възраждане, което смята, че българите насилствено са били прекръстени на татари от Сталин. В същото време "татарската марка" се счита за компрометирана в арабския свят заради татаро-монголските нашествия и унищожаването на столицата на халифата Багдад в средата на XIII век. Мюсюлманската Волжска България кореспондира с идеала за времената на чистия ислям. Настъпването на уахабизма в СССР през 90-те се съпровожда с процес на отказ на северокавказките и волжските радикали от родните им езици и пълното преминаване на пропагандата на руски език.

След влизането на американските войски в Афганистан "Булгар Джамаат" се изтегля в контролираните от талибаните племенни райони в Пакистан. Понастоящем щабът им е в село Дегон. (Именно в тази зона е убит и т. нар. български джихадист Анис ал Булгари.) Хамидулин е заловен от пакистанските служби, които го предават на Русия. Руските власти не повдигат обвинение срещу емира и той необезпокоявано заминава за Судан. Друг кадър на "Джамаат Булгар" Зуфар Минегулов се завръща от Афганистан и през 2009 г. застрелва руски милиционер.

Първият емир на "Джамаат булгар" Раис Мингалеев пък организира атентат срещу мюфтията на Татарстан Илдус Фаизов, чийто автомобил бе взривен през лятото на 2012 г., но той оцеля по чудо. Същият ден бе застрелян влиятелният духовник Валиулла Якупов, известен с умерените си възгледи и съпротива срещу настъплението на уахабизма.
През лятото на 2012 г. в центъра на татарската столица Казан се проведе демонстрация с черни знамена на Халифата и молитви за сполука на войната срещу Башар Асад. Тогава за пръв път прозвучават открити призиви за сваляне на светската власт и установяване на халифат.

След избухването на войната в Сирия бойците на "Джамаат Булгар" се прехвърлят там.
Освен тях другите известни джихадисти с руско гражданство са Дауд Халухаев от Ингушетия, командир на една от чеченските бригади в Сирия. Друго чеченско подразделение - "Джейш Мухаджирин ва Ансар", се предвожда от полевия командир Абу Умар Шишани.

Руските спецслужби се опасяват

че натрупали ценен боен опит, тези муджахидини ще се присъединят към уахабитското нелегално движение в Северен Кавказ и Татарстан. Тревогите растат, след като в интернет се появиха снимки и клипове от бойните полета в Сирия, където на стените се виждат надписи на руски: "Днес Сирия, утре Русия" и "Ще се молим в твоя дворец, Путин".
Представители на властите потвърдиха, че част от джихадистите се връщат от Сирия - кой да лекува рани, кой да събира пари за джихада, кой да вербува нови бойци. "Джихадистите са идеологически мотивирани. готови са да убиват и вярват в джихада. Те не са скитници, нито наемници. Уахабитите в Татарстан произлизат от заможни семейства. Води ги копнежът към саможертва", отбелязва експертът Раис Сюлейманов.

И Европол не знае за наши в ИДИЛ

Няма конкретни данни за българи в редиците на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Това е заявил директорът на "Европол" Роб Уейнрайт в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Според европейския координатор за борба срещу тероризма Жил дьо Кершов България засега е единствено държава транзит на чуждестранни бойци към Турция и оттам към Сирия. Директорът на "Европол" е поредният, който опроверга информацията на министъра на отбраната на служебното правителство доц. д-р Велизар Шаламанов за българи, които се бият в редиците на "Ислямска държава". Преди дни това направи директорът на Националната разузнавателна служба ген.-майор Драгомир Димитров. А директорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов уклончиво отговори, че няма да оспорва информацията на министъра си, макар да не я потвърди.

Салман Булгарский лежал в Гуантанамо

Предишният набеден за българин от западните медии джихадист е Салман Булгарский (с истинско име Айрат Вахитов). 34-годишният терорист е бивш имам на джамията "Тауба" в Набережние Челни. В периода 1999-2001 г. се бие в Афганистан на страната на талибаните. Арестуван е от американците и в продължение на две години е затворен в лагера Гуантанамо. След освобождаването си се връща в Русия и се заема отново с пропаганда на джихада. Публикува в интернет проповеди, най-известната от които е "39 начина за помощ и участие в джихада". През 2005 г. Салман Булгарский участва във взривяването на газопровода в Бугулма. По-късно заминава за Афганистан, откъдето след започването на войната в Сирия се прехвърля в редовете на "татарската бригада" ("Катаиб Мухаджирин"). Изключително активен е в социалните мрежи, където агитира и съдейства на доброволци за прехвърлянето им в Сирия и Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай