На живо: Протестът ДАНСWithMe за 33-ти път

На живо: Протестът ДАНСWithMe за 33-ти път | StandartNews.com

София. За 33-ти пореден ден се провежда антиправителственото шествие ДАНСWithMe. За днес протестиращите планират да посетят посолството на Германия, за да поздравят позицията на посланика Матиас Хьопфнер, който в съавторство с френския посланик Филип Отие осъди олигархичния модел на управление в България в безпрецедентно общо изявление

В неделя демонстрантите аплодираха пред сградата на посолството на Франция на ул. "Оборище" като поздрав за националния празник на страната. Тази вечер те ще изминат най-дългия досега маршрут, стигайки до немското посолство на ул. "Фредерик Жолио-Кюри", където освен овации за посланика, ще има и артистична акция за "Разрушаване на стената". "Символично ще разрушим и стената, която ни отделя от мечтата ни да станем една нормална, европейска държава", пише на страницата на събитието във Фейсбук. Самоорганизират се и музиканти, които да изпълнят Одата на радостта след края на симфоничния концерт, който ще се проведе по програма в посолството. "На връщане може да се отбием и през БНР, за да изразим подкрепата си за обективните журналисти, които работят там", гласят още плановете на протестиращите. 

Отново проследяваме събитията и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

21.45 - протестът стигна до руското посолство. Хората освиркваха под прозорците на представителството на страната, под чието влияние според тях работи правителството. Шествието тръгна по бул. "Драган Цанков" към сградата на БНР. Хората са почти наполовина по-малко, отколкото бяха пред посолството на Германия.

21.25 - посланикът на Германия Н. Пр. Матиас Хьопфнер излезе от посолството и говори с протестиращите. Целият протест запази тишина, за да чуе думите му. Движението по бул. "Цариградско шосе" вече е пуснато.

21.20 - протестиращите изпяха българския химн и събориха стената, на която пише "Мафия". Развяват българското знаме и знамето на Европейския съюз. 

21.15 - Движението по Драган Цанков е спряно. Шествието пристига пред германското посолство. Гражданите скандират, аплодират с викове "Браво" и развяват немски знамена сред българските трибагреници. Акцията е в знак на благодарност към Н. Пр. Матиас Хьопфнер за позицията му, изразена заедно с френския посланик Филип Отие, в която двамата призовават България да се откаже от олигархичния модел на управление и подкрепят антиправителствените протести.

21.00 - "Стената" от кашони е изградена пред посолството на Германия на ул. "Фредерик Жолио-Кюри". На нея е изписано "Мафия" и протестиращите се канят да я разбият.

20.20 - протестът е на Орлов мост. Приближи се линейка и демонстрантите веднага й направиха път. Шествието не спря на Орлов мост, както всяка вечер, а продължи по Цариградско шосе. От хотел "Плиска" хората ще се отклонят към германското посолство.

20.00 - протестното шествие тръгна към сградата на Народното събрание и не спря пред нея. По данни на МВР хората са около 3000.

19.45 - на десетки метри в небето се рее хвърчило. На опашката му е закачен надпис "Оставка", който се пада точно пред прозорците на Министерски съвет. Мъж с въдица "разхожда" риба калкан на площада, на рибата има надпис "Експерти Орешарски". Забелязва се и група от Съюза на глухите в България, които са се включили в протеста срещу кабинета.

19.30 - около 1 200 протестиращи са се събрали в района на Ларгото в центъра на София, по данни на МВР. На този етап няма инциденти. Полицейските „Антиконфликт" екипи отново са сред протестиращите и имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред.

19.00 - пред посолството на Германия десетина протестиращи изграждат "стената" от картон, като ползват за основа колчетата против паркиране на тротоара. Две коли на жандармерията са паркирали по ул. "Фредерик Жолио-Кюри". На пл. "Независимост" се събират все повече хора, движението е затворено.

18.30 - гражданите започнаха да се събират на пл. "Независимост" пред Президентството и Министерски съвет още преди час. Движението все още не е спряно.

В Пловдив протестът започна с минута мълчание в памет на загиналите миньори в рудник "Ораново" и премина по съкратен маршрут. 

Двайсетина протестиращи затвориха за няколко минути едно от най-натоварените кръстовища в Бургас. Обсадата на кръстовището на Билкова аптека траq едва няколко минути, но затрудни изключително много трафика в града, който и без това бе много тежък заради проливния дъжд. Пропускаха се автомобили само от единия лъч на движение и градския транспорт. Имаше засилено полицейско присъствие. Протестът по традиция тръгна от площада пред община Бургас, но самото протестно шествие и блокирането на кръстовището се забави заради проливния дъжд. Протестиращите се скриха от дъжда под колоните на община Бургас, откъдето продължиха да скандират „Оставка", „Мафия" и др. Този път и в Бургас имаше ковчег, с който символично погребаха БСП, АТАКА и ДПС. Атрактивен бе и макет в цял ръст на триглав клоун, с главите на Волен Сидеров, Лютви Местан и Сергей Станишев. Клоунът имаше верига около врата, затворническа риза и копчета с трите валути-евро, долар и лев. В последствие му окачиха и дартс с ликовете на българките политици. В левия му джоб имаше червена роза. Пред общината протестиращите бяха повече, но при самото затваряне на кръстовището останаха двайсетина души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай