На живо: Протест в основата на депутатската ваканция

На живо: Протест в основата на депутатската ваканция | StandartNews.com

София. Дните на гражданско недоволство стигнаха юбилейното число 50 от общо 74 на управление на кабинета "Орешарски". От днес обаче Народното събрание излиза във ваканция след приети 23 законопроекта и 89 решения. Независимо от това част от протестиращите се зарекоха, че ще скандират "Оставка" на площад "Независимост" всеки ден от депутатската почивка.

С първоначална цел за пълна блокада на парламента започна и сутрешният флашмоб "На кафе пред парламента". Заявката за обсада не се състоя, но част от активистите обещаха, че ще се опитат да изпълнят заканата си тази вечер.

Друга инициатива за тази вечер е, когато протестиращите стигнат пред сградата на Народното събрание да застанат на едно място за минута и да мълчат в знак на безмълвие към правителството.

В последния ден преди депутатската ваканция се състоя и 37-ия поред контрапротест в подкрепа на правителството. Днес той бе белязан с представянето на новата песен на изпълнителя Мишо Шамара, която е написана в името на контрапротеста. Рап певецът раздаде на съмишлениците си текста на песента си, за да я изпълняват заедно.

Контрапротестът днес бе обсъждан и покрай нашумелите в Twitter снимки на младежи, които подкупват възрасти хора, за да се подпишат в подписка в подкрепа на премиера Пламен Орешарски.

Утре сутринта е заплануван и антиправителствен поход под наслов „Орешарски марш!", разпростирайки се извън жълтите павета и социалните мрежи, като крайната цел е резиденция Евксиноград, където ще почива част от политическия елит.

Следете статията, тъй като екипът на "Стандарт нюз" ще я обновява постоянно. Актуална информация за 50-ия поред протест можете да получите и на страницата ни във Фейсбук.

21:30- Протестиращите се разотиват с уговорката, че утре пак ще скандират исканията си пред парламента, независимо от това, че в сградата няма да има кой да ги чуе.

21:00- Протестиращите почетоха с минута мълчание паметта на загиналите в мина "Ораново" като склониха глава пред сградата на МС. Хората са поставили кутия, в която събират помощи за близките на загиналите миньори.

Движението по "Орлов мост" вече е блокирано

20:45- Стотици протестиращи 5 минути мълчаха пред сградата на Народното събрание в знак на безмълвие към управлението на България.

20:30- Шествието стигна пред парламента като репродукцията на протестите в нощта на 23-ти юли продължава. По данни на МВР към 20:00 протестиращите пред МС са били 1000.

20:00- Импровизиран хартиен автобус с лицата на депутати предвожда шествието.  

Около автобуса маскирани като полицаи граждани разиграват нападенията на органите на властта в нощта на 23 юли.

Според МВР към 19.30 часа около 300 души са се събрали пред Министерски съвет.

19:30- Протестиращите блокираха движението в района на Министерски съвет, като движението по бул. „Цар Освободител" и бул. „Ал. Дондуков" е спряно. По-голяма част от хората пред президентството се изнесоха на паветата пред Министерски съвет. 

19:00- Протестиращите започват да се събират, избягвайки силното слънце. За момента е броят на хората на площад "Независимост" е значително малък. Полицейското присъствие в района е засилено. Все още улиците в района не са затворени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай